Maj, mesec matematike!
Foto: Dado Đilas

Promocija kraljice svih nauka

Maj, mesec matematike!

Društvo -
Manifestacija koja populariše nauku svečano otvorena u SANU
1 / 10 Foto: Dado Đilas

Manifestacija "Maj - mesec matematike", koja će u 20 gradova Srbije kroz radionice, izložbe i predavanja promovisati nauku do 29. maja, otvorena je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.Profesore, matematičare, ali i entuzijaste i zaljubljenike u matematiku, između ostalih, pozdravili su i ministar prosvete Žarko Obradović, predsednik SANU Nikola Hajdin, Fransoa Gzavije Denio, ambasador Francuske u Srbiji, te Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke.

- Ne može se živeti bez matematike. Ako neko kaže da mu ova nauka nije bliska, to je isto kao da je rekao da mu nije blisko ni tri frtalja sveta! Dvadeset prvi vek je vek nauke - rekao je Hajdin.

Žarko Obradović otkrio da je, iako "društvenjak", ljubitelj matematike, čija saznanja svi primenjujemo, pa i kada prebrojavamo glasove na izborima.- Dok sam pohađao gimnaziju, matematika je bila najbolji razlog za druženje. Kada bismo naišli na težak zadatak, drugovi iz razreda i ja rešavali bismo ga zajedno i to nas je zbližavalo - rekao je ministar, posle čijeg je obraćanja manifestaciju zvanično otvorio Sedrik Vilani, čuveni francuski matematičar."Maj - mesec matematike" u našoj zemlji se održava drugi put, a prošle godine imao je oko 100.000 posetilaca.

Srbija i Francuska dele strast prema matematici

Ambasador Francuske otkrio je da se u njegovoj zemlji matematici poklanja velika pažnja.- Francuska je poznata po lepim ženama, dobrim vinima i odličnim sirevima. Međutim, malo ko zna da je ona vodeća zemlja na polju nauke i tehnološkog razvoja. Danas smo ovde da podelimo strast koju Srbija i Francuska dele prema matematici, ali i nauci uopšte - rekao je Fransoa Gzavije Denio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track