Pravosuđu pohvale, Srbiji datum
Foto: Tanjug

Okrugli sto

Pravosuđu pohvale, Srbiji datum

Društvo -
Građani vide da su stvari u pravosuđu krenule dobrim putem, da im je pravda bliža, kaže Vladimir Cvijan

BEOGRAD - Predsednik odbora Skupštine Srbije za zakonodavstvo i ustavna pitanja Vladimir Cvijan izjavio je da je, nakon napora koje je sadašnja vlada uložila u procesu reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, sasvim prirodno to što pravosuđe više nije prepreka procesu evrointegracija.

"Logično je da je EU dala pozitivnu ocenu trendova u reformi pravosuđa i da više u dobijanju datuma nije prepreka ni reforma pravosuđa niti borba protiv korupcije, tako da idemo dobrim putem", rekao je Cvijan na početku okruglog stola "Prvosuđe - reforma, monitoring, rezultati".

Prema njegovim rečima, građani vide da su stvari u pravosuđu krenule dobrim putem, da im je pravda bliža, i zato je plan vladajuće koalicije da nastavi da radi u ovom pravcu i dosadašnjim tempom.

Cvijan je podsetio da je u poslednjih deset meseci preduzeta živa zakonodavna aktivnost u procesu reforme pravosuđa, i da su neki od zakona u toj oblasti, poput "Marijinog zakona" kojim se reguliše borba protiv pedofilije, čak jednoglasno usvojeni u parlamentu."Na veliku podršku domaće i međunarodne javnosti naišlo je i to što su u praksu vraćena javna slušanja i rasprave o zakonima, i to što je Ministarstvo pravde pokazalo da ima sluha za sugestije javnosti", rekao je Cvijan.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da je, što se tiče stanje u pravosuđu, Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU. "Treba prekinuti sa tom mantrom da ćemo dobiti datum onda kada budemo popravili pravosuđe. Naše pravosuđe je u dovoljno dobrom stanju, a to je ono što omogućava datum pregovora", rekla je Boljević na okruglom stolu u Tanjugovom Pres centru.

Ona smatra da je stanje pravosuđa u Srbiji čak bolje nego u nekim zemljama Evropske unije, ali da je reforma pravosuđa u Srbiji ipak tek na početku i da je to dug proces.

Kada je došlo do promene vlasti, rekla je Boljević, i građani i sudije i tužioci i ljudi zaposleni u pravosuđu su osećali ogromnu nadu da će se stvari promeniti na bolje jer je situacija u pravosuđu bila "frapantno loša" posle tri takozvane reformske godine."Svi istupi ministra pravde su bili takvi da bi praktično svako od nas i sudija i tužilaca mogao da ih potpiše jer je govorio ono što smo mislili. Po našem mišljenju je bilo neophodno da popišemo šta u odnosu na strategiju iz 2006. godine nije ostvareno i zašto i šta su te tri reformske godine donele od problema i zašto", navela je Boljević.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović izrazio je očekivanje da će Nacionalna strategija za reformu pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine i akcioni plan za njenu primenu biti završeni i dati na usvajanje krajem juna.

Backović je najavio da će, po usvajanju strategije, prvi normativni okviri koji će biti menjani ili usvajani na osnovu strategije zaživeti na jesen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track