Srbija predstavljena stanovnicima Vašingtona

Srbija predstavljena stanovnicima Vašingtona

Društvo -
Posetiocima, kojih je, tokom petosatnog programa bilo blizu hiljadu, ponuđeni su i specijaliteti srpske kuhinje - proje, pite sa sirom i mesom i suhomesnati proizvodi

VAŠINGTON - Ambasada Srbije u Vašingtonu organizovala jeu subotu, u okviru akcije "Pašport Day", predstavljanje srpske kulture, turističkih potencijala i gastronomije, u cilju približavanja zemlje stanovnicima američke prestonice.

"Pašport Day" je dan kada veliki broj ambasada u Vašingtonu otvori svoja vrata za građane, koji mogu da dođu i upoznaju se sa zemljom koje te ambasade predstavljaju.

Srpska ambasada je ove godine odlučila da se predstavi putem projekta Viminacijum, koji je kao arheološko nalazište moguća turističke destinacija za Amerikance.

Posetiocima, kojih je, prema rečima predstavnika ambasade, tokom petosatnog programa bilo blizu hiljadu, ponuđeni su i specijaliteti srpske kuhinje - proje, pite sa sirom i mesom i suhomesnati proizvodi.

U okviru programa predstavljen je i deo projekta ""Uskršnje jaje"" koji realizuje ""Prva srpska fabrika sreće"" iz Beograda.

"Posetiocima smo predstavili omote za ukrašavanje jaja sa ornamentima iz srpskih srednjovekovnih manastira. Napravili smo šest zbirki opredeljenih prema teritorijama na kojima se manastiri nalaze. Postoji Moravska škola, Ohridska baština, Stara Raška, Stara Srbija, Kosovo i Metohija i Zeta , objasnila je predstavnica ovog projekta Danica Čigoja.

Ona je kazala da je osnovna namera očuvanje srpske kulutrno-umetničke baštine, uz reanimaciju zanemarenih vrednosti u zemlji, ali i u tuđini.

Želeli smo da donesemo duh Uskra i na američki kontinent, a prema interesovanju posetilaca čini se da smo u tome uspeli", zaključila je Čigoja.

Za stanovnike američke prestonice bila je organizovana i degustacija vina Balkan vine project , koji su prošle godine započeli uvoz na američko tržište.

Tokom višečasovnog programa goste je pozdravio i ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track