Posmrtni ostaci kraljice Aleksandre u četvrtak stižu u Srbiju
Foto: WIKIPEDIJA

Posmrtni ostaci kraljice Aleksandre u četvrtak stižu u Srbiju

Društvo -
Posmrtni ostaci kralja Petra II i njegove supruge i majke, kraljice Marije i kraljice Aleksandre, biće sahranjeni 26. maja u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu

BEOGRAD - Posmrtni ostaci kraljice Aleksandre, supruge poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića, biće dopremljeni u četvrtak, 9. maja, iz Atine u Beograd, saopštila je kancelarija princa Aleksandra Karadorđevića.

Kraljica Aleksandra bila je kćerka kralja Aleksandra od Grčke i princeze Aspazije od Grčke i Danske. Rodila se u Atini 25. marta 1925, a umrla je 30. januara 1993. u Istočnom Saseksu u Engleskoj. Sahranjena je na atinskom groblju Tatoj.

Posmrtni ostaci kralja Petra II i njegove supruge i majke, kraljice Marije i kraljice Aleksandre, biće sahranjeni 26. maja u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Marija Karađorđević (1900-1961), majka Petra II, bila je kraljica Kraljevine SHS i Jugoslavije od 1922. do 1934. Umrla je u Londonu. Njeni posmrtni ostaci dopremljeni su u Srbiju 29. aprila. Posmrtni ostaci Petra II (1923-1970) preneti su iz SAD u Srbiju 22. januara ove godine.

Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji i SAD. Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945, proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je umro 1970.

Sahranjen je u Crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga. Vlada Srbije je septembra prošle godine odlučila da formira Organizacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track