Razgovori MMF s vlastima u Srbiji
Foto: Tanjug

Monetarna kretanja

Razgovori MMF s vlastima u Srbiji

Društvo -
Teme razgovora biće ispunjenje budžeta i sprovođenje dogovorenih reformi

BEOGRAD - Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije danas su počeli zvanični razgovori Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih vlasti o tekućim ekonomskim kretanjima, koji će trajati do 21. maja.

Na sastanku učestvuju ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, viceguverneri NBS Veselin Pješčić, Ana Gligorijević, Diana Dragutinović, direktor Uprave NBS za nadzor nad finansijskim institucijama Đorđe Jevtić, predsednik Saveta guvernera Nebojša Savić, član Saveta Stojan Stamenković, a misiju MMF-a predvodi Zuzana Murgasova.

Razgovori sa najvišim zvaničnicima Srbije vodiće se na osnovu člana 4. Statuta fonda, a MMF ima konsultacije po tom članu sa svim zemljama članicama. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je juče da je zadatak misije MMF-a da oceni stanje u fiskalnoj i monetarnoj politci Srbije, napominjući da ti razgovori neće imati pregovarački karakter u smislu sklapanja novog finansijskog aranžmana s fondom."To ne znaci da se neće i razgovarati o novom aranžmanu, ukoliko vlada jedinstveno odluči da je on potreban", ocenio je Dinkić i dodao da o novom aranžmanu može biti reči ukoliko vlada proceni da on može biti koristan za građane i privredu.

"Suština je da Srbija ne treba da se prilagodi MMF-u, već da vidimo da li se ono što oni predlažu uklapa u programe naše vlade", rekao je Dinkić. Srpski ministar finansija se saglasio da, ukoliko Srbija sklopi aranžman s MMF-om, makar onaj "iz predostrožnosti", dakle bez uzimanja kredita, imaćemo kao zemlja veći kreditni rejting u svetu i moći ćemo da se jeftinije zadužujemo na stranom tržišu sa manjim kamatama.

Prisustvo MMF-a u Srbiji je poželjno i bilo bi najbolje da se postigne makar trogodišnji aranžman iz predostrožnosti, izjavila je ranije guverner NBS Jorgovanka Tabaković.Ona je rekla da Srbija takav aranžman ne želi zbog finansijskih sredstava, jer je platno-bilansna pozicija zemlje takva da ne uslovljava potrebu za novim novcem, ali je dodala da je potreban savetodavac i kontrolor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track