DIKTATOR: Tijanić krije Kurir od građana Srbije!
Foto: Marina Lopicic

Plaćamo pretplatu, a on uveo embargo na informacije

DIKTATOR: Tijanić krije Kurir od građana Srbije!

Društvo -
Direktor RTS već dve godine ne dopušta da Javni servis čita naše tekstove. Medijska udruženja traže da se Kuriru da prostor srazmeran tiražu

BEOGRAD - Direktore, Javni servis nije privatno vlasništvo!Radio-televizija Srbije skoro dve godine diskriminiše dnevne novine Kurir. Javni servis Srbije toliko dugo odbija da u rubrici Pregled štampe u okviru Jutarnjeg programa obavesti građane Srbije o čemu piše Kurir, iako je najtiražniji dnevni list u zemlji. I ne samo to. Čak i kad Kurir ekskluzivno objavi neku informaciju va žnu za sve one koji žive u ovoj zemlji, RTS je ne prenosi ili je prenese bez pominjanja važne činjenice - ko ju je objavio.Podsetimo, Kurir je više puta otkrivao afere koje se tiču Javnog servisa i direktora Tijanića, što može biti razlog za bojkot našeg lista. U slučaju da Tijanić nije obavešten, RTS nije privatno vlasništvo, već Javni servis, čija je dužnost da građanima koji plaćaju pretplatu pruži verodostojne i za njih značajne informacije.Predstavnici novinarskih udruženja žestoko se protive takvom vidu samovolje čelnika Javnog servisa.Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ističe da je „Kurir nezaobilazan list ako hoćete da pratite politički život u Srbiji“.- Iako mi ne možemo naterati RTS da čita sve dnevne novine, lično sam malo iznenađena. Bez obzira na to šta u Javnom servisu misle o uređivačkoj politici Kurira, to je bitan list sa dovoljno ekskluzivnih informacija. Da sam urednik na RTS, imala bih Kurir zbog toga što je relevantan i što često ima informacije koje drugi listovi nemaju. To nije kompliment uređivačkoj politici, već činjenica - kaže Smajlovićeva.Da RTS „treba da tretira sve dnevne novine na primeren način i da im ustupi prostor srazmeran njihovom ugledu, uticaju i tiražu, smatra i Saša Mirković, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.- RTS ne treba da ignoriše bilo koji medij pod uslovom da objavljuje proverene i verodostojne informacije o poslovanju ove javne radiodifuzne ustanove. U tom smislu, smatram profesionalno neprihvatljivom ovu vrstu ignorisanja bilo kog gledanog, čitanog, tiražnog i uticajnog medija u Srbiji - ističe Marković.

Afere o kojima smo pisali♦ 5. maj 2013 - Aleksandar Tijanić kupio je za svoj kabinet šest luksuznih čaša od čuvenog „svarovski“ kristala.♦ 21. novembar 2012 - U RTS „nestalo“ pola miliona evra tokom održavanja Evrovizije u Beogradu.♦ 17. novembar 2012 - Firma „Nira FTC“, čiji vlasnici Nebojša Garić i Dragoslav Ilić imaju udeo i u Đilasovim firmama „Multikom grupa“ i „Dajrekt medija“, od produciranja serijala „Vreme je za bebe“ na RTS zaradila je ogroman novac.♦ 20. oktobar 2012 - RTS od meštana iz Boljkovaca kod Gornjeg Milanovca traži da plate pretplatu, iako više od 30 godina nemaju nikakav TV signal.♦ 11. oktobar 2012 - RTS je, prema ugovoru sklopljenom 2011, samo na friziranje potrošio tri miliona dinara.♦ 26. avgust 2012 - Iako je sa autorom sklopio ugovor o emitovanju, Aleksandar Tijanić tri godine nije hteo da prikaže dokumentarac o stradanju Srba „Valdhajm - skriveno zlo“.

Tijanić spustio slušalicu♦ Da li je Kurir u nemilosti RTS zbog pisanja o aferama, nismo uspeli da saznamo. Tijanić prekinuo je vezu čim je čuo ko ga zove, a nije nam se javio ni Nenad Stefanović, urednik Informativnog programa, kao ni Saša Barbulović, urednik Jutarnjeg programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track