DAN POBEDE: Nikolić položio venac na Avali
Foto: Tanjug

Spomenik Neznanom junaku

DAN POBEDE: Nikolić položio venac na Avali

Društvo -
Ako ste vi mogli da savladate beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke, možemo i mi da obezbedimo bolji život onima za čiju slobodu ste dali život, napisao predsednik

BEOGRAD - U Srbiji je polaganjem venaca i odavanjem počasti borcima protiv fašizma obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je povodom državnog praznika - 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

U spomen-knjigu je upisao: "Ako ste vi mogli da savladate beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke, možemo i mi da obezbedimo bolji život onima za čiju slobodu ste dali život. Trebalo bi da svako ko u Srbiji odlučuje o državi i narodu svoje poslove obavlja pogleda uprtog u Avalu i spomenik koji je posvećen vama. Slava vam i hvala."

Na vencu koji je položio predsednik Srbije piše: "U slavu pobede nad fašizmom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić". Građanima Srbije i veteranima Drugog svetskog rata Dan pobede nad fašizmom čestitao je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, poručivši da nas taj datum obavezuje da učinimo sve da osiguramo mirnu i bezbednu budućnost Srbije.

Dačić je u čestitki naveo da se danas obeležava jedan od najsvetlijih datuma svetske istorije, kada je zaustavljen fašizam i masovno uništavanje širom sveta.

"Danas odajemo počast svima koji su svoje živote ugradili u temelje slobode Srbije i Evrope", istakao je premijer.Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana pobede održana je na Groblju oslobodilaca Beograda, a predvodio ju je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja