GLOBALNA EPIDEMIJA: Klostridija hara svetom
Foto: Marina Lopičić

GLOBALNA EPIDEMIJA: Klostridija hara svetom

Društvo -
Bakterija je poznata od 1935, ali se menja i poslednjih godina su dokazani novi sojevi, patogeniji i otporniji na pojedine antibiotike

BEOGRAD - Direktor klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Dragan Delić izjavio je danas da su bakterija klostridija i ono što ona nosi odavno poznati i da se radilo pre svega o sporadičnim slučajevima, ali da se danas govori o globalnoj epidemiji na svetskom nivou.

Delić je izneo podatak da je od 1996. do 2005. godine u SAD za 300 odsto povećana učestalost infekcija izazvanih tom bakterijom i da je slična situacija u Kanadi kao i u Evropi.

Prema njegovim rečima, bakterija je poznata od 1935. godine, ali se ona menja i poslednjih godina su dokazani novi sojevi koji su patogeniji, otporniji na pojedine antibiotike i daju težu kliničku sliku sa brojnim komplikacijama.

Delić je ukazao i na često neopravdanu široku upotrebu antibiotika, što na neki način otvara vrata pojedinim bakterijama. On je podsetio da je 2011. godine održan veliki stručni sastanak sa svima koji imaju značaja i ulogu u infekciji i da su formulisani zaključi sa 24 predloga kako kontrolisati klostridiju, ne eliminisati je što je neralno, ali je kontrolisati. Delić je rekao da su ti zaključci upućeni svima kojima je to potrebno.

Delić je naveo da se prati broj obolelih, tako da je 2010. godine lečeno na Klinici 170, 2011. godine 216, a prošle godine 248 bolesnika.

Govoreći o smrtnim slučajevima, Delić je rekao da se radi o onima koji su već imali teške operacije ili tešku bolest, mahom stariji ljudi, onda i tešku dijareju izazvanu klostridijom, i da je smrtnost oko sedam do osam odsto. Prema njegovim rečima, prosečna starost bolesnika kod nas je 67 godina, a preminulih 75 godina.

Delić je naveo da sve infekcije jesu realnost, da se ne sme zaboraviti na svet mikroorganizama, ali da postoje mogućnosti da se infekcije redukuju, ukazavši da pre svega treba da se radi na prevenciji.Na pitanja vezana za novi korona virus, direktor klinike za infektivne i tropske bolesti KCS je rekao da je taj virus do sada bio svojstven za slepe miševe i da je očito mutirao i ušao u humanu populaciju i izaziva teške respiratorne infekcije sa smrtnim ishodom.

Delić je naveo da su to pre godinu dana publikovale kolege iz Saudijske Arabije i da je preventiva ponovo najbolji lek za redukovanje učestalosti infektivnih bolesti.

U toku praznika u užičkoj bolnici preminula su dva pacijenta kod kojih je registrovana infekcija sistema za varenje prouzrokovana bolničkom bakterijom klostridijom.

http://www.youtube.com/watch?v=CDZhmyVkD7E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja