Najnovije vesti

POOŠTRAVANJE: Dozvola za oružje samo posle zdravstvene procene

Nacrt zakona

POOŠTRAVANJE: Dozvola za oružje samo posle zdravstvene procene

Društvo
00:00h
Građani koji zatraže dozvolu za oružje, moraće da navedu i opravdane razloge zbog kojih im je ono potrebno. MUP ima pravo da uskrati dozvolu ako proceni da će to oružje biti zloupotrebljeno

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pripremilo je Nacrt zakona o oružju i municiji kojim se pooštravaju uslovi za posedovanje oružja koje legalno u Srbiji ima gotovo 900.000 građana.

Kako je rečeno u tom ministarstvu, pored postojećih uslova - neosuđivanosti za određena krivična dela, punoletstva, poslovne sposobnosti i obuke u rukovanju oružjem, uvodi se i procena zdravstvene sposobnosti.

Uz to, građani koji zatraže dozvolu za oružje, moraće da navedu i opravdane razloge zbog kojih im je ono potrebno. Podnosilac zahteva za oružje će morati da dostavi zdravstveno uverenje o psiho-fizičkoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Ipak, MUP ima pravo da mu uskrati dozvolu ako proceni da će to oružje biti zloupotrebljeno, predviđeno je nacrtom novog zakona.

Po podacima MUP-a, u Srbiji legalno poseduje oružje 874.368 građana (lovačko, vazdušno i sportsko oružje i oružje za ličnu bezbednost), a 1.500 ima dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost. Od 2010. do maja ove godine građani Srbije su policiji predali 20.050 komada oružja.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...