Fondacija Dragice Nikolić poklonila okularni skener
Foto: Tanjug

Klinika za očne bolesti

Fondacija Dragice Nikolić poklonila okularni skener

Društvo -
Pregled savremenim uređajem traje samo jedan minut, a moguće je pregledati kompletno stanje očnog dna pacijenta
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Srbije danas je dobila novi okularni skener koji je poklonila Fondacija "Dragica Nikolić" čiji je osnivač supuga predsednika Srbije.

Direktori Kliničkog centa Srbije Miljko Ristić i Klinike za očne bolesti Miloš Jovanović istakli su da će novi skener pomoći u bržoj i kvalitetnijoj dijagnostici. Kako su naveli, pregled savremenim uređajem traje samo jedan minut, a moguće je pregledati kompletno stanje očnog dna pacijenta.

Osim u dijagnostici, ovaj aparat će imati primenu i u praćenju samog ishoda lečenja. Skener košta 25.000 evra, a Fondacija "Dragica Nikolić" već je dodelila iste aparate Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i Kliničkom centru u Nišu.

Babić: Dragica Nikolić junakinja koja pomaže narodu

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić rekao je danas, prilikom donacije okularnog skenera Klinici za očne bolesti KCS, da je zahvalan na poklonu fondaciji "Dragica Nikolić" i naglasio da je supruga predsednika Srbije junakinja koja pomaže narodu.

Babić je i o suprugama bivših predsednika države rekao:"Neke supruge su samo pratile svoje supruge, druge su se aktivno bavile politikom, pravile su partije, treće su pravile da ne postoji, a Dragica Nikolić je junakinja koja je izašla na teren da narodu pomogne da obezbedi nešto od opreme i molila je za donacije kako bi se nabavili aparati za pojedine bolnice u Srbiji".On je pohvalio njen rad na terenu, koji nije nimalo lak, jer kako kaže, treba moliti za donacije i gde uticaj supruga nije dovoljan da bi neko donirao novac.

Prvi čovek RFZO je ukazao da će zdravstveni fond finansirati dijagnostiku koja se bude radila na ovom skuneru, da će to biti ugovoreno sa Kliničkim centrom Srbije da se ove usluge fakturišu.Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Srbije dobila je danas okularni skener od Fondacije "Dragica Nikolić" i kompanije Novartis.Okularni skener osim Klinike za očne bolesti KCS, dobili su i KC Vojvodina, KC Niš, a vrednost ova tri skenera je 75.000 evra.

Predstavnica Fondacije Iva Žikić uputila je poziv "svim ljudima dobre volje da pomognu kako bi bilo još sličnih akcija koje bi pomogle zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Predsednik udruženja Saveza slepih i slabovidih Srbije Milan Stošić istakao je da bi to udruženje imalo manje članova da su ranije postojali slični aparati.

Uručenju donacije prisustovla je i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. U Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih, a više od milion ljudi ima probleme s vidom.

Ristić: Uskoro radovi na Dečjoj očnoj klinici

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić izjavio je danas da rekonstrukcija Dečje očne klinike nije zaboravljena i da se radi na prikupljanju sredstava kako bi radovi što pre počeli. Ristić je novinarima u Kliničkom centru Srbije rekao da se veliki broj građana iz inostranstva odazvao apelu za pomoć u rekonstrukciji, kao i da se javila jedna građevinska firma iz Kanade koja je pristala da "većim delom finansira radove".

"Rekonstrukcija, međutim, neće početi pre nego što budu nabavljena sva sredstva. Očekujemo da će se uskoro sredstva prikupiti i da ćemo uskoro početi radove", kazao je Ristić. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da će Ministarstvo u skladu sa svojim mogućnostima pomoći u rekonstrukciji. Ona je navela da će se pomoći sredstvima iz budžeta kada se precizno sazna koliko će novca uložiti firma iz Kanade i koliko će sredstava još nedostajati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track