DRŽAVNE APOTEKE: 70 lekova nema u državnim apotekama

DRŽAVNE APOTEKE: 70 lekova nema u državnim apotekama

Društvo -
Taj spisak mogao bi biti duži jer većina, od 37 apotekarskih ustanova još nije ni objavila poziv za javnu nabavku

BEOGRAD - U državnim apotekama u ovom trenutku nema 70 lekova. Spisak bi mogao biti još duži jer većina, od 37 apotekarskih ustanova još nije ni objavila poziv za javnu nabavku. Trenutno su najugroženiji oboleli od HIV dok je problem sa nestašicom insulina rešen.

Zalihe lekova u državnim apotekama se tope, pa ih u ovom trenutku nema ukupno 70. Taj spisak mogao bi biti još duži jer većina, od 37 apotekarskih ustanova još nije ni objavila poziv za javnu nabavku. U sve državne apoteke juče su stigle zalihe insulina, koji je nabavljen po hitnom postupku. Međutim, ostalih lekova nema.

Trenutno su najugroženiji pacijenti oboleli od HIV-a i side, reumatološki pacijenti, transplantirani, već dugo nema ni pojedinih lekova za kardiovaskularne bolesnike, astmatičare, nema diuretika, lekova za zgrušavanje krvi.

Milana Dučić, iz Centra za informacije o lekovima Apotekarske ustanove Beograd rekla je za RTS da se telefonska linija Centar za davanje informacija o lekovima prethodnih dana usijala.

Dučićeva je potvrdila da insulina ima dovoljno, a to se može videti i po pozivima građana. Međutim, kako je rekla, ostali lekovi će stići kad se završi proces javnih nabavki po hitnom postupku.

Precizirala je da je sutra otvaranje ponuda, da zatim postoji zakonski rok da se izabere ponuda, a onda sledi period pritužbi.

"Kada se sve to bude završilo, ja mislim da će već za nedelju dana da se potpisuju ugovori za druge lekove, trebalo bi bar tako da bude", kaže Dučićeva.

Govoreći o ugroženosti pacijenata zbog nestašice, Dučićeva je rekla da su trenutno najugroženiji pacijenti sa HIV-om. Međutim, prema njenim rečima, u veoma kratkom periodu i ti lekovi će biti nabavljeni.

Dučićeva je rekla da su u Apotekarskoj ustanovi učinili sve da do nestašice ne dođe, potrudili su se da naprave i veće rezerve lekova da bi premostili period oko javnih nabavki, međutim, priča o nestašici je uznemirila pacijente i hronični bolesnici su pravili male zalihe.

"Ja to ne mogu da tvrdim sto posto, jer nismo pravili analize u tom smislu, ali to je ljudski, potpuno razumljivo. Ali to je nas brže dovelo do deficitarnosti", navela je Dučićeva i ponovila da će se to za veoma kratak rok stabilizovati.

U ovom trenutku u domovima zdravlja nema ni vakcine protiv tetanusa ali ni MMR vakcine protiv zaušaka, rubeola i malih boginja. Očekuje se da će do kraja nedelje ili početkom sledeće i one stići.

http://www.youtube.com/watch?v=ERZvLJW_1sE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track