Borovčanin: Stipendije Fonda veće za 5.000 dinara!
Foto: Zorana Jevtic

Borovčanin: Stipendije Fonda veće za 5.000 dinara!

Društvo -
Jedan od konkursa je za stipendiranje studenata završnih godina studija na univerzitetima čiji je osnivač Republika. Tu delimo 1.000 stipendija u iznosu od 25.000 dinara, ali mislim da ćemo uspeti da povećamo taj iznos na 30.000, rekao je Borovčanin

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin najavio je danas mogućnost da stipendije za 1.000 studenata završnih godina koje dodeljuje Fond za mlade talente, budu povećane za 5.000 dinara mesečno.

"Jedan od konkursa je za stipendiranje studenata završnih godina studija na univerzitetima čiji je osnivač Republika. Tu delimo 1.000 stipendija u iznosu od 25.000 dinara, ali mislim da ćemo uspeti da povećamo taj iznos na 30.000 dinara mesečno", rekao je Borovčanin.

Osvrćući se na rad Fonda za mlade talente, Borovčanin je istakao da trenutno nije aktuelan nijedan konkurs, ali i podsetio da Fond tokom godine raspisuje tri konkursa.

Osim navedenih stipendija, postoji i konkurs namenjen srednjoškolcima koji postignu zapažene rezultate na školskim takmičenjima na republičkom i međunarodnom nivou i te nagrade se kreću od 20.000 do 200.000 dinara, objasnio je Borovčanin.

Treći konkurs namenjen je stipendiranju do 500 studenata na studijama na prestižnim svetskim univerzitetima i ta stipendija na godišnjem nivou iznosi do 1,25 miliona dinara.

Govoreći o Nacionalnom savetu za mlade, Borovčanin je rekao da je on u završnoj fazi formiranja i da će na njegovom čelu biti ministarka omladine i sporta Alisa Marić, a odabrana su imena i članovi Saveta.

"Taj predlog će u naredne dve sedmice biti poslat vladi na usvajanje kako bi mladi imali telo koje će se baviti razvojem strategija za mlade i rešavanjem njihovih potreba i problema", rekao je Borovčanin i dodao da će Savet biti vladino telo čijim osnivanjem će biti zaokruženo formiranje sistemskih organizacija koje se bave pitanjima mladih.

Zamenik predsednika Saveta biće Borovčanin, u tom telu biće i predstavnici nekoliko ministarstava i institucija koji imaju veze sa mladima, dok će trećinu članova činiti upravo mladi i predstavnici njihovih udruženja.

On je podsetio i da svi koji su diplomirali mogu da koriste usluge Centra za karijerno vođenje i savetovanje, koji treba da im pomogne u nastavku karijere i nalaženju posla.

Ove godine je, najavio je Borovčanin, planirano 30 radionica koje bi mladima trebalo da omoguće da brže dođu do posla, a radionice će biti organizovane u najboljim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Prva od njih biće održana u ponedeljak, 27. maja u kompaniji "NIS Gasprom njeft" u Novom Sadu, a Borovčanin je izrazio nadu da će nekoliko mladih uspeti da dobije posao u toj kompaniji.

"Trenutno pregovaramo sa najboljima, jer želimo da najbolji studenti dobiju šansu da rade u kompanijama kojima mogu da pomognu da unaprede poslovanje. Ukoliko kompanije budu bolje poslovale, imaće i mogućnost da zapošljavaju nove ljude i da se smanji broj od skoro 300.000 nezaposlenih mladih u Srbiji", rekao je Borovčanin.

Borovčanin je naveo i da su završeni konkursi za omladinska udruženja, a više od 230 miliona dinara u više od 11 konkursa koje je Ministarstvo raspisalo početkom godine, opredeljeni su različitim udruženjima.

Kao još jednu od aktivnosti Ministarstva, Borovčanin je istakao projekat Saveta Evrope protiv govora mržnje na Internetu, a u okviru koga su fudbaleri Crvene zvezde i Partizana na prethodnom derbiju izašli u majicama protiv govora mržnje.

Ministarstvo je uključeno i u kampanje za razvoj preduzetničkog duha mladih, kako u gradovima tako i u ruralnim sredinama, podsetio je Borovčanin dodajući da se pruža podrška mladim poljoprivrednicima da naprave mala preduzeća.

"Trenutno razrađujemo projekat sa USAID-om koji bi trebalo da donira do 40 plastenika mladima u Novom Bečeju, Kikindi i Zrenjaninu. Oni bi dobili te plastenike i u njima se bavili povrtarstvom, a ono što proizvedu ne bi prodavali odmah na tržištu, već bi imali centar za preradu kako bi napravili poluproizvod ili proizvod koji bi brendirali, a zatim se povezali sa tržištem", naglasio je Borovčanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track