Haški tribunal obeležava 20. godišnjicu

Proslava

Haški tribunal obeležava 20. godišnjicu

Društvo -
Dolazi i holandski kralj, a govoriće predsednik suda Teodor Meron, glavni tužilac Serž Bramerc i sekretar Džon Hoking

HAG - U Hagu će danas biti obeležena 20. godišnjica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) koji je osnovan 25. maja 1993. godine Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti UN.

Svečanosti će prisustvovati holandski kralj Vilem-Aleksander i visoki zvaničnici Tribunala. Govoriće predsednik suda Teodor Meron, glavni tužilac Serž Bramerc i sekretar Džon Hoking, rekla je portparolka Tribunala Magdalena Spalinjska.

Delu svečanosti u glavnom foajeu Tribunala prisustovaće i visoki zvaničnici UN i holandskih vlasti, navela je Spalinjska.

U drugom delu svečanosti, u Atrijumu Gradske kuće u Hagu, biće otvorena izložba o istoriji Tribunala i njegovim najvećim dostignućima, za dve decenije postojanja.

"Biće prisutni predstavnici međunarodnih institucija, drugih međunarodnih sudova sa sedištem u Hagu, kao i diplomatski kor, diplomate i ambasadori, uključujući diplomate iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i predstavnici dijaspore zemalja bivše Jugsolavije u Holandiji", kazala je Spalinjska.

Ljajić: Nije ispunjen nijedan cilj Haškog tribunalaPotpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas da nijedan od ciljeva zbog kojih je formiran Haški tribunal za ratne zločine nije ispunjen ni 20 godina kasnije. "Svi zločini nisu kažnjeni ni procesuirani, a nije mnogo napredovao ni proces pomirenja", rekao je Ljajić novinarima u Beogradu povodom dvadesete godišnjice formiranja Haškog tribunala.On je podsetio da su ciljevi Haškog tribunala da svi koji su počinili krivična dela ratnog zločina odgovaraju i budu kažnjeni, da se zadovolji pravda i žrtve dobiju satisfakciju, kao i da se doprinese procesu pomirenja u regionu.Prema njegovim rečima, neke presude Haškog tribunala, poput onih hrvatskim generalima Anti Gotovin i Mladenu Markaču, pokazale su da svi zločini nisu kažnjeni ni procesuirani jer je rečeno da su u tim slučajevima zločini počinjeni, ali da oni nisu za njih krivi.Slično je, kako je dodao, bilo i u slučaju jednog od lidera oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju."Proces pomirenja je tamo gde je bio i nakon okončanja rata. Još uvek je velika etnička distanca, još uvek postoje animoziteti i antagonizmi između država i naroda bivše Jugoslavije", rekao je Ljajić. On je podsetio i da su presude različito tumačene u zavisnosti od toga ko je okrivljen.Meron: Suštinski doprinos suda borbi protiv nekažnjivostiPredsednik Haškog tribunala Teodor Meron (Theodor) ocenio je danas da je Tribunal za 20 godina rada dao "značajan doprinos globalnoj borbi protiv nekažnjivosti" odgovornih za ratne zločine i uspostavljanju "vladavine prava u bivšoj Jugoslaviji"."Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji se suočavao i suočava se sa značajnim izazovima. Uprkos tome, svojim suđenjima i žalbenim postupcima, svojom sudskom praksom i pomoći koju je davao nacionalnim pravosuđima, dao je suštinski doprinos globalnim naporima u borbi protiv nekažnjivosti; međunarodnom pravu i vladavini prava u bivšoj Jugoslaviji", izjavio je Meron povodom 20. godišnjice postojanja suda u Hagu.Kao dostignuće Tribunala, njegov predsednik naveo je to što su se s pravdom u Hagu suočili svi optuženi, njih 161, "uključujući visoke vojne i političke lidere".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track