Proslavljen dan reke Save

Proslavljen dan reke Save

Društvo -
Obnova plovnog puta na ovoj reci počeće 2015. godine

BEOGRAD - Centralna proslava Međunarodnog dana reke Save, 1. juna, održana je danas u Beogradu, nedaleko od ušća Save u Dunav, uz kulturno-umetnički i edukativni program kojim je istaknut značaj očuvanja savskog sliva koji povezuje četiri države.

"Proslava dana Save važna je pre svega da bi mladi, koji će za 10 godina odlučivati o slivu te reke, na vreme upoznali održiv način njenog korišćenja koji ne ugrožava životnu sredinu", rekao je otvarajući proslavu sekretar međunarodne Komisije za zaštitu reke Save Dejan Komatina. On je istakao da je Sava za četiri države njenog sliva - Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, važna i zbog ekonomskog razvoja, posebno u oblasti transporta i turizma.

Komatina je podsetio da će obnova plovnog puta na Savi početi 2015. godine, a da će trenutno kritični sektori do 2017. biti dovedeni na nivo plovnosti koji je bio krajem 80-ih godina prošlog veka.

Predstavnica Direkcije za vode Srbije Dragana Milovanović istakla je da je dobra saradnja četiri države ključna za održanje kvaliteta vode i očuvanja ekosistema u slivu reke, podsećajući da u Srbiji "Šabac, Sremska Mitrovica i Beograd piju vodu čiji kvalitet zavisi od kvaliteta vode reke Save". Zamenik ambasadora Slovenije u Srbiji Milan Predan naveo je da je Okvirni sporazum o slivu Save bio treći dokument koje su države bivše Jugoslavije potpisale nakon rata, posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

"To je bio prvi sporazum usmeren na saradnju i razvoj", istakao je Predan i dodao da se Slovenija trudi da susedima nizvodno prepusti što čistije vode Save. Građani su na savskoj obali mogli da vide program KUD-a "Abrašević" koji je predstavio nacionalne igre četiri države savskog sliva, a organizovani su i javni čas o klimatskim promenama i kreativne i edukativne ekološke radionice.

Deo programa proslave Dana Save biće i doček biciklista koji su učestvovali u prvoj međunarodnoj bicikističkoj turi "Sava 2013", kojom je promovisana ta tura od izvora Save u Sloveniji do ušća u Dunav u Beogradu. Biciklisti, koji su vožnju počeli 25. maja na izvoru Save, simbolično će označiti kraj ture duge 850 kilometara, sipanjem vode sa izvora Save u Dunav, na ušću ispod Kalemegdana, kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović".

Regionalno obeležvanje Dana reke Save počelo je 24. maja u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice, susretom učenika srednjih škola iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije na drugom "Parlamentu mladih", a nastavljeno je nizom lokalnih manifestacija u zemljama savskog sliva. Dan Save, 1. jun, ustanovljen je 2007. godine, a obeležava se od 2008. godine da bi se javnosti pored postojanja izuzetnih ekoloških vrednosti i privrednih potencijala u njenom slivu promovisalo održivo korišćenje i razvoj ekonomije kroz regionalnu saradnju. U slivu Save, u četiri drzave, živi oko devet miliona ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track