KAPITALNI LOPOVLUK: Ješiću, kome si namestio 15 miliona evra?
Foto: Dado đilas

Kako je prodavano zemljište u opštini Inđija

KAPITALNI LOPOVLUK: Ješiću, kome si namestio 15 miliona evra?

Društvo -
Bivši gradonačelnik Inđije opremio infrastrukturom zemljište privatnika o trošku opštine i uvećao mu vrednost za najmanje desetak puta

BEOGRAD - Ko će kome ako ne svoj svome.Potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, nekad prvi čovek Inđije, Goran Ješić omogućio je milionsku zaradu italijanskoj firmi „Versil lenjo“.Evro po kvadratu „Versil lenjo“ kupio je 2005. godine skoro 100 hektara državnog zemljišta za oko milion evra. Ješić je firmu 2007. godine častio sa 700.000 evra iz državne kase, jer je privatno zemljište opremio infrastrukturom o državnom trošku. To ulaganje Ješić je tada pravdao time što će na tom mestu do 2014. godine nastati italijanska industrijska zona. Italijanske zone ni dan-danas nema, ali na tom mestu je nikao šoping-mol Milije Babovića „Fešn park autlet“.Ješić za Kurir kaže da ništa nije poklonio Baboviću, te da se na tom komadu zemlje nalaze „Grundfos“, IT park, deponija i „Energozelena“.- Cene komunalnog opremanja definisane su opštinskim odlukama. Računaju se, na osnovu potreba za infrastrukturom, i neto kvadratni metri. Za razliku od države, mi svoja potraživanja naplaćujemo, pa tako i za autlet. I ljudi su platili svaki metar. Inače, zakonom je dozvoljeno davati ne samo priključak na infrastrukturu već i zemljište za džabe! A to je slučaj sa svim državnim investicijama. U Inđiji su svi platili i zemljište i infrastrukturu - tvrdi Ješić.Struja za koncertVlasnici „Versil lenja“, međutim, tvrde da infrastrukturu nisu platili. Dušan Kaljević, sin Nebojše Kaljevića, vlasnika zemlje i generalnog menadžera firme, rekao je da su oni 2007. godine dozvolili opštini da na njihovom zemljištu organizuje koncert Red hot čili pepersa, a da opština zauzvrat gradi infrastrukturu - asfaltni put i trafo-stanicu snage dva megavata. Kaljević je rekao da će posle koncerta to zemljište vredeti između 20 i 25 miliona evra, a da mogu odmah da ga prodaju za 10-15 miliona. Zašto Opština Inđija u vreme Ješićeve vladavine nije organizovala koncert na svom zemljištu, izgradila infrastrukturu i povećala njegovu vrednost za 15 puta, nego je sve to pripalo privatnoj firmi, ostalo je nepoznato.Najveći tržni centarKaljević je kazao da se nisu odlučili za momentalnu prodaju, kako je rekao, zato što će tu biti italijanska industrijska zona i zato što „Versil lenjo“ ima nameru da tu izgradi „najveći tržni centar u jugoistočnoj Evropi“. Godine 2010. počeo je da se gradi tržni centar, ali „Fešn park autlet“ u vlasništvu Milije Babovića.

Na mestu gde je trebalo da bude industrijska zona nastao je tržni centar Milije Babovića
Na mestu gde je trebalo da bude industrijska zona nastao je tržni centar Milije Babovića

Od toalet papira do tržnog centra„Versil lenjo“, prema rečima njegovih vlasnika, firma je koja se bavi uvozom robe široke potrošnje (toalet-papir, krpe, sunđeri, plastični tanjiri i čaše, između ostalog), a bavila se izvozom viskoze, celuloze i sirkovih metli.

Mi smo (ne)nadležniU Direkciji za izgradnju opštine Inđija kažu da je priključak objekta „Fešn park autlet“ na postojeću infrastrukturu urađen u skladu sa uslovima nadležnih javnih preduzeća. Međutim, na pitanja da li je Milija Babović, vlasnik „Fešn kompanija“, platio veću nadoknadu za zemljište zbog izgrađene infrastrukture i koliko, odnosno, ako nije, zašto je bio privilegovan, u Direkciji su bili neodređeni. U odgovoru se navodi da je „Fešn park autlet“ izmirio sve obaveze koje su predviđene s potpisanim Ugovorom o komunalnom opremanju parcele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track