PLJAČKAJU VOZAČE: Kažnjavaju i kad se vozi po propisima!
Foto: Marina Lopicic

Na svakom koraku pišu kazne

PLJAČKAJU VOZAČE: Kažnjavaju i kad se vozi po propisima!

Društvo -
Ukoliko neko prekorači dozvoljenu brzinu za svega kilometar na sat, biće kažnjen i do 5.000 dinara, iako i radari mogu da pogreše

BEOGRAD - Vozači u problemu zbog nepravilnosti u saobraćaju.Vozači koji prekorače dozvoljenu brzinu za svega kilometar na sat biće kažnjeni od 3.000 do 5.000 dinara, iako postoji granica dozvoljene greške za laserska merila od tri kilometra na sat. Naime, merenje koje se vrši laserskim radarima uopšte nije pouzdano i vozači dobijaju kazne iako zapravo nisu ni prekoračili brzinu.Neprimerene kazne- Ako je radar izmerio da je vozač išao 81km/h ili 51km/h u mestu gde je dozvoljena brzina od 80 ili 50km/h, biće kažnjen, a niko neće uzeti u obzir dozvoljenu grešku od tri kilometra na sat, koja je zapisana u Pravilniku o metrološkim zahtevima za merila. To potvrđuju i svi proizvođači merila i Direkcija za mere i dragocene metale, koja izdaje uverenje o ispravnosti laserskih merila. Međutim, niko ne poštuje taj pravilnik i svi pišu kazne vozačima. Na ovaj način smanjuje se poverenje u ceo sistem jer se kažnjavaju vozači koji nisu krivi - kaže naš sagovornik koji je prošle nedelje dobio kaznu jer je vozio 81km/h na mestu gde je dozvoljeno 80km/h.Dozvoljeno prekoračenjeMilan Vujanić, profesor na saobraćajnom fakultetu, kaže za Kurir da ove kazne ne bi trebalo da se naplaćuju.- Nikako ne bi trebalo da bude podneta prijava protiv vozača koji je vozio do tolerancije koja je propisana, a to je tri odsto od izmerene brzine. Znači, vozač koji je vozio brzinom od 51,5 km/h ne može biti kažnjen jer je prekoračio brzinu za 1,5 km, što spada u ovih tri odsto tolerancije. Tako i vozač koji je vozio 82,4 km/h ne sme biti kažnjen jer je prekoračio brzinu od 80km/h za 2,4 km - objašnjava Vujanić.Kontaktirali smo i sa MUP i sa Višim prekršajnim sudom kako bi nam objasnili ovu situaciju, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

O kaznama♦ Kaznene poene ne izriče policajac, već ih na osnovu prijave utvrđuje sudija.♦ Ako prekršajem nije ugrožena ničija bezbednost (bez posledica), kazne su do 20.000 dinara.♦ Ako je izazvana nezgoda, kazne su do 45.000 dinara ili do 45 dana zatvora.

Izmerena vrednost je tačnaNa sajtu Višeg prekršajnog suda piše da ne treba primenjivati toleranciju radara.- Viši prekršajni sud misli da vrednost dobijena merilom koje je korišćeno u skladu s propisanim metrološkim uslovima i koje je na propisan način overeno predstavlja konačnu vrednost, a da je propisana granica dozvoljene greške samo podatak - piše na njihovom sajtu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track