PROTEST ISPRED VLADE: Radnici protiv prodaje Galenike
Foto: Zorana Jevtic

Nemanjina

PROTEST ISPRED VLADE: Radnici protiv prodaje Galenike

Društvo -
Traže da vlada donese strategiju za opstanak i oporavak fabrike u većinskom državnom vlasništvu

BEOGRAD - Članovi dva sindikata "Galenike" protestovali su danas ispred Vlade Srbije, kojoj su predali zahtev da odustane od privatizacije te farmaceutske kompanije i da donese strategiju za njen opstanak u većinskom državnom vlasništvu.

Predsednik Sindikata "Nezavisnost" Zoran Pantelić rekao je novinarima da je opstanak Galenike u državnom vlasništvu pre svega u interesu građana, zbog jeftinijih i kvalitetnijih lekova.On je istakao da će, ako se proda jedina domaća fabrika lekova, na tržištu lekova biti stvorena situacija kao sa uljem i mlekom, odnosno da će se karteli dogovarati o ceni lekova, koji će u tom slučaju poskupeti tri do četiri puta.

"Želimo da stanje u 'Galenici" bude bolje, a to ne podrazumeva prodaju", istakao je Pantelić.Sindikati su u svojim zahtevima istakli da od odluke o daljoj sudbini "Galenike" zavisi gotovo celokupan zdravstveni sistem Srbije i da uz donošenje strategije o pomoći i oporavku fabrike, kao i uz odgovoran menadžment, kompanija za kratko vreme može da povrati učešće na domaćem tržištu do 40 odsto.

Ukazano je da zaposleni ne pristaju da plate ceh za kriminalne radnje i neuređen sistem u "Galenici".Pantelić je kazao i da je Galenika "na svojim plećima držala Republički fond za zdravstveno osiguranje" i da sada država treba da pomogne fabrici.Predsednica Samostalnog sindikata "Galenike" Tamara Lalić je kazala da bi ta kompanija, kad bi joj bio vraćen dug od 120 miliona evra, mogla da isplati svoj kredit i da nastavi poslovanje.Ispred Vlade Srbije protestovalo je oko 500 članova "Galenikinih" sindikata, a među mnogobrojnim parolama bile su i

"Vratite ukradeno Galenici", "Lek nije samo roba, nekima i život znači" i "Galenika 76 godina - stub zdravlja Srbije".Za vreme protesta nije bilo zaustavljen saobraćaj u Nemanjinoj ulici.

U toku je tender za izbor strateškog partnera za "Galeniku, a rok za dostavljanje pisma o namerama produžen je do 14. juna.Uslove tendera ispunila je jedino međunarodna kompanija Valiant (Valeant Pharmaceuticals North AmericaLlc, USA), koja zapošljava 7.500 radnika i u 2012. je imala ukupne prihode od prodaje 3,3 milijarde dolara.Vlada Srbije dala je 21. decembra 2012. saglasnost za pokretanje postupka pronalaženja strateškog partnera za "Galeniku", a tender je objavljen 15. januara ove godine.Galenika ima oko 2.700 zaposlenih, a procenjuje se da je oko 1.000 radnika višak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track