Pukla legalizacija!
Foto: Zorana Jevtic

Sticanje vlasništva trajaće godinama

Pukla legalizacija!

Društvo -
Ukida se popust od 99 odsto jer prestaju da važe odredbe Zakona o planiranju i izgradnji. Po donošenju novog, vlasnike divljih objekata moći će da ucenjuju svi - od prodavca placa do komšija

BEOGRAD - Ko je legalizovao, legalizovao je.Od danas legalizacija bespravno izgrađenih objekata više ne važi, a i postaje skuplja jer nema više popusta od 99 odsto! Više ne važe odredbe Zakona o planiranju i izgradnji koje se odnose na legalizaciju, a stručnjaci tvrde da su nova zakonska rešenja teško primenljiva.Ustavni sud je početkom decembra prošle godine proglasio neustavnim odredbe Zakona, ali je Ministarstvu građevine dao rok do juče da napravi novo rešenje, što će biti peti zakon o legalizaciji. Ministarstvo je zasad pripremilo samo nacrt.Dokazivanje na sudu- Ko hoće da legalizuje objekat, mora da ima 100 odsto raščišćene vlasničke odnose, što je retkost u Srbiji! Mnogi su pošteno kupili plac i izgradili kuću, ali onaj koji je to prodao nije i formalno bio vlasnik pošto imovinsko-pravni odnosi nisu do kraja regulisani. Sada onaj ko hoće da legalizuje objekat mora preko suda da potvrdi svoje vlasništvo, a tu su brojni „naslednici“ - navodi sagovornik Kurira upoznat s legalizacijom.Vlasnike bespravno izgrađenih objekata, dodaje, sada mogu da ucenjuju svi - od onih koji su im prodali plac, preko raznih rođaka do komšija, jer sada moraju da dobiju njihovu saglasnost ako su udaljeni manje od 1,5 metara ili su izgradili tri sprata umesto dva. Dosad je bilo potrebno samo uverenje da se niko od komšija nije žalio.Bez izboraU Ministarstvu građevine priznaju da nisu imali izbora. Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka, za kritike kaže da su zapravo činjenično stanje, jer svi državni organi moraju da poštuju Ustavni sud.- Bili smo primorani da napravimo ovakav zakon. Obim tehničke dokumentacije, naknada..., ceo postupak za one koji žele da se legalizuju mora biti isti kao za one koji su gradili po zakonu, to je rekao sud - rezignirana je ona.

Nagrnuli da legalizujuPoslednjih desetak dana je velika gužva u Sekretarijatu za legalizaciju i Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju. Svi su shvatili da je bolje da se legalizuju prema do juče važećim pravilima, navodi naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track