Na krađi žitarica zaradili više od 50 miliona evra
Foto: Thinkstock

Afera "robne rezerve" nestale desetine hiljada tona žita

Na krađi žitarica zaradili više od 50 miliona evra

Društvo -
Otkrivamo Akcijom ministarstava trgovine i poljoprivrede otkriven nedostatak ogromne količine robnih rezervi koje su čuvane u privatnim silosima

BEOGRAD - Preprodavali državne zalihe žita.Trgovanjem državnim žitom „Robnih rezervi“ privatni skladištari mogli su da zarade više od 50 miliona evra! Tražili odlaganjeTo su prve procene iz istrage, koja je pokazala da nedostaje nekoliko desetina hiljada tona kukuruza uskladištenog kod privatnika. Ministarstva poljoprivrede i trgovine nedavno su započela terensku kontrolu žita smeštenog u privatnim silosima, koja nije rađena decenijama.Svake godine „Robne rezerve“ na ovaj način čuvaju u proseku oko 300.000 tona kukuruza i pšenice. Računica govori da su spretni skladištari trgovanjem samo polovinom ove količine za pet godina mogli da zarade desetine miliona evra jer je moguće ostvariti razliku od oko pet dinara po kilogramu.- Dosadašnje kontrole svodile su se na proveru papira, niko nije zavirivao u silose. Vlasnici skladišta manjak su pokušavali da prikriju tako što su skidali merdevine s silosa, nekima je iznenada pozlilo pa su tražili odlaganje, drugi su se stvarno razboljevali kada su uhvaćeni u prevari, a treći su posle malo vrdanja priznavali da nemaju ni kilogram državnog žita - navodi sagovornik Kurira upoznat sa slučajem.Kontrole pred žetvuModel zarade je bio prost: skladištari su dobijali žito od države, zatim čekali najpovoljniju cenu, prodavali ga, a onda najnižu, kako bi obnovili zalihe.Žarko Galetin, direktor Produktne berze, za Kurir navodi da dobar trgovac može da napravi strategiju i dobro zaradi jer raspon cena pšenice u toku godine može da bude i 60 odsto. Sposoban trgovac pšenicom može da zaradi šest-sedam dinara po kilogramu.Galetin ističe da kontrole moraju da se rade pred žetvu, kao sada, što nije bio slučaj jer onaj ko trguje obično čeka novi rod da obnovi to što je prodao.Vukosav Saković, direktor udruženja Žita Srbije, kaže da se na prodaji državnog žita nekad zaradi lepo, a nekad se i izgubi. Raspon cena, dodaje, u poslednjih deset godina omogućavao je zaradu u šest, a u četiri nije.

Biće hapšenjaReč je o pljački ogromnih razmera, biće posla za policiju i za tužilaštvo, izjavio je za RTS Rasim Ljajić, ministar trgovine. On kaže su zatečeni ljudi koji su ugrađivali i dvostruko dno u silose. U komisiji za kontrolu su, kako je rekao za Kurir, i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača, a angažovan je i „Jugoinspekt“, jedina laboratorija u Srbiji referentna za ove poslove.

Utvrđen manjak kukuruzaMinistar poljoprivrede Goran Knežević potvrdio je za Kurir da je u određenim privatnim skladištima otkriven manjak državnog kukuruza.- Posle predloga „Robnih rezervi“ da se otpišu velike količine kukuruza zbog aflatoksina, oko 60 odsto, pokrenuli smo inicijativu da se ispitaju količina i kvalitet kukuruza i pšenice u državnim zalihama. Osnovana je komisija, koja će uskoro podneti izveštaj, pa će se znati detalji - navodi on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track