VAPAJ: Umirem, a neće da me operišu!
Foto: Nebojsa Mandic

Prijatelj Hasana Dudića bori se za život

VAPAJ: Umirem, a neće da me operišu!

Društvo -
Nezaposleni Vlajko Lizdek (58) iz BiH, koji 15 godina živi u Srbiji, ne može da operiše rak grla jer mu ambasada ne izdaje dokument kojim potvrđuje da će snositi troškove lečenja

BEOGRAD - Život mu zavisi od birokratije.Vlajku Lizdeku (58) iz Ilijaša u Bosni i Hercegovini, koji uz pomoć svojih prijatelja, pevača Hasana Dudića i Mileta Kitića već 15 godina opstaje u Beogradu, pre mesec dana dijagnostikovan je tumor na grlu. Lekari su mu rekli da hitno mora na operaciju!- Ambasada moje zemlje ne želi da mi izda neophodan dokument kojim potvrđuju da će snositi troškove lečenja, tako da niko neće da me operiše. Umreću a neću dočekati papir - priča Vlajko, koji se našao u nedaći od vremena rata u Bosni, kada je ostao bez porodice, stana i dela šake.Pomažu mu jarani- Spavam kod prijatelja, nezaposlen sam i nemam srpsko državljanstvo. Opstajem zahvaljujući dobrim ljudima, a najviše uz Miletovu i Hasanovu pomoć. Da nije bilo njega, ne bih ni saznao da sam bolestan. Žalio sam mu se danima na bol u grlu i, pošto se on već leči kod nekog ORL specijaliste, poveo je i mene. Pre četiri nedelje su mi u Klinici za otorinolaringologiju KCS utvrdili da imam rak grla i da hitno moram na zračenja i operaciju - objašnjava on, dok Hasan dodaje da je od tada Vlajko mnogo smršao i potpuno potonuo.Sve mi je težeObraćali su se Fondu PIO i ljudima iz Ministarstva zdravlja, ali su im svi rekli da je za operaciju stranog državljanina neophodno da ima saglasnost zdravstva svoje zemlje.- U Federaciji BiH više nemam nikog, svi su mi pobijeni, tako da ne mogu tamo da me operišu. Sve mi je teže, jedva gutam i boli me. Jedino što molim je da ispoštuju moje građansko pravo, koje mi pripada kao njihovom državljaninu - kaže revoltirani Vlajko. Iz ambasade BiH do zaključenja broja odgovore na pitanja povodom ovog slučaja nismo dobili.

Neka se odjavi iz BIHU Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da treba utvrditi da li je u pitanju hitan slučaj i da li je nosilac zdravstvenog osiguranja u BiH:- Prvo bi morao da se odjavi u BiH, a potom da se utvrdi po kom osnovu može da se osigura kod nas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track