VELIKI DUGOVI: Bekova Luka ide pod stečaj
Foto: Marina Lopicic

Tajkun u problemima

VELIKI DUGOVI: Bekova Luka ide pod stečaj

Društvo -
Opasno- Ukoliko se dokaže da je i Milan Beko bio umešan u mućke sa akcijama, firma će biti vraćena državi, koja će ostati bez cvonjka

BEOGRAD - Od stečaja niko neće imati previše koristi.„Luka Beograd“ u vlasništvu Milana Beka odlazi pod stečaj - preduzeće duguje ogromne svote i već 50 dana je u blokadi zbog duga od 826.117.841,61 dinar!Ukoliko bude dokazana umešanost Beka u mućke oko vrednosti akcija prilikom privatizacije tog preduzeća, „Luka Beograd“ može biti vraćena državi. Ipak, ukoliko preduzeće ode pod stečaj, država od svega toga neće moći da dobije ni cvonjka.Sud bira upravnikaAko „Luka Beograd“ ode pod stečaj, njom više neće rukovoditi Milan Beko, već stečajni upravnik kog postavlja sud, objašnjava za Kurir Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije.- Ukoliko sud uvede stečajni postupak, onda stečajni upravnik preuzima upravljanje preduzećem i ispituje kome se i koliko duguje. Zajedno sa odborom poverilaca sumira svu imovinu koja čini stečajnu masu i čijom se prodajom namiruju dugovanja - objašnjava Vasilićeva.Moguć bankrotOna takođe ističe da ukoliko plan reorganizacije ne bi bio usvojen, proglašava se bankrot preduzeća.- Iz stečajne mase prodajom imovine namiruju se poverioci i ukoliko nešto ostane, to dobijaju akcionari. Ukoliko se to dogodi, država neće izvući ništa jer dugovi često budu veći od vrednosti imovine, naročito što je u slučaju „Luke Beograd“ Ustavni sud stopirao konverziju zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine - ističe Vasilićeva.Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju kaže da bi, ukoliko „Luka Beograd“ bude vraćena državi, u slučaju stečaja, Agencija postala stečajni upravnik.Iz „Luke Beograd“ nismo dobili odgovore na pitanja koja smo poslali u vezi njihovih dugovanja i eventualnog stečaja.

„Luka Beograd“ Milana Beka dužna 800 miliona
„Luka Beograd“ Milana Beka dužna 800 miliona

Niko nije tražio uvođenje stečajaVršilac dužnosti predsednika Privrednog suda Zlatan Dimitrić kaže da u ovom trenutku nema informacije da je neko od poverilaca zatražio uvođenje stečaja u „Luku Beograd“.- „Luka Beograd“ je privatna firma i ako bi otišla pod stečaj, za stečajnog upravnika bio bi izabran neko s liste Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Ukoliko bi se kasnije „Luka“ vratila državi, stečajni upravnik bio bi zamenjen - kaže Dimitrić.

O prodaji „Luke Beograd“♦ 2005. 40 odsto akcija „Luke Beograd“, prodate su firmi „Vorldfin“ iz Luksemburga, čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko, za 800 dinara po akciji.♦ Savet za borbu protiv korupcije još 2010. podneo je krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija „Luke Beograd“ državi naneli štetu od najmanje 21 milion.♦ 4. juna ove godine uhapšeno je osam osoba, među kojima i bivši ministar Predrag Bubalo, zbog sumnje da su državni paket akcija „Luke Beograd“ prodali po nižoj ceni od realne i time oštetili državu za više od 5,7 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track