SAJAM NAORUŽANJA: Srpski lazar 2 gazi sve pred sobom!
Foto: Andrej Mlakar

Partner 2013

SAJAM NAORUŽANJA: Srpski lazar 2 gazi sve pred sobom!

Društvo -
Sajam je pod svojim kupolama okupio veliki broj domaćih, ali i stranih izlagača, a manifestaciju je obeležila premijera novog oklopnog vozila točkaša 8x8 lazar 2
1 / 9 Foto: Andrej Mlakar

BEOGRAD - Šesti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „ Partner 2013“ otvoren je danas pod kupolama Beogradskog sajma sa novom premijerom oklopnog vozila točkaša 8x8 „lazar-2“ i letelice za antigerilska dejstva tzv. COIN misije „kobac“ pančevačke Utve, koji je javnosti prvi put prikazan još prošle godine na aeromitingu „Batajnica 2012“.

Sajam je pod svojim kupolama okupio veliki broj domaćih, ali i stranih izlagača iz Austrije, Belgije, Danske, Nemačke, Ruske Federacije, SAD, Slovenije, Francuske, Češke Republike, Švajcarske i Švedske, koji su predstavili širok dijapazon svojih proizvoda posebne namene posebno optoelektronska sredstva i komunikacijsku opremu.

Jugoimport SDPR u okviru koncerna Odbrambena industrija Srbije javnosti je predstavila veliki broj složenih borbenih sistema, a posebno su prednjačila artiljerijska oruđa, nora B-52 KI oklopno samohodno artiljerijsko oruđe kalibra 155 mm koje je kao premijeru na ovom sajmu dobilo novi sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom. Jugoimport je u proteklim godinama isporučio veliki broj ovih artiljerijskih oruđa kupcima u Africi( Kenija) Aziji (Mjanmar, Bangladeš).

Osim Nore predstavljene su i modifikovana artiljerijska oruđa kalibra 122 mm sora i soko. Stručna javnost i novinari na sajmu su imali priliku videti i izvozni adut srpske odbrambene industrije „alas“, koji se radi u kooperaciji sa UAE za koje je nedavno stigla prva finansijska traša kako bi se dalje unapredio projekat vredan 200 miliona dolara.

Na sajmu su prisutni i točkaši BOV M10 i M 11 sa daljinski upravljivom borbenom stanicom DUBS kalibra 30 mm. Naime 5 komada BOV M11 nedavno je krenulo put Bangladeša koji je postao prvi kupac ovog borbenog točkaša. Na sajmu je moguće videti i široku paletu ubojnih sredstava koje proizvodi Odbrambena industrija Srbije, mobilni komunikacijski čvorovi i druga oprema.

http://www.youtube.com/watch?v=wmYSvKrHhKw

Od vazduhoplova pod kupolom hale 1 prikazan je školsko-trenažni avion Lasta 95 i turboelsini avion za antigerilska dejstva „kobac“ sa širokom paletom ubojnih sredstava. Kobac je zasad prototip, a na sajmu se pojavljuje prvi put iako je premijeru imao još na prošlogodišnjem aeromitingu „Batajnica 2012“.

Zvezda Sajma naoružanja je svakako novo oklopno vozilo točkaš 8x8 lazar 2 koji je svečano je predstavljen prvi put. Ovaj točkaš je poprilično izmenjen u odnosu na raniju seriju ovog vozila. Po izgledu predstavlja kombinaciju finske patrije AMV i nemačko-holandskog boksera. Kupola točkaša ima osim topa kalibra 30 mm i bacače dimnih kutija i dve lansirne šine za protivoklopne rakete.

Zastava kamioni predstavila je interesantnu paletu namenskih terenskih vozila koji su svakako zanimljivi, zajedno sa paletom namenskih kamiona koje je izložio FAP.

Na sajmu je od složenih sistema prikazan i modularni višecevni raketni sistem u dva kalibra 122 i 128 mm. Zahvaljujući modularnosti prema potrebi i zahtevima moguće je skidati višecevne kontejnere u koje su umetnute lake cevi. Sve funkcije su automatizovane, a sistem omogućava brzo i precizno dejstvo. Na sajmu je izložen za razliku od prethodnog i vozilo za prevoz i pretovar lansirnih kontejnera. Sve funkcije su automatizovane tako da sistem ima mogućnost preciznog dejstva.

Zastava oružje na Sajmu naoružanja izložila je široku paletu streljačkog naoružanja pištolja, automata i dalekometnih snajperskih pušaka kalibra 12,7 mm. Kompanija Krušik je izložila paletu minobacačkih granata, protivoklopnih raketa bumbar i unapređenih maljutki.

Vojnotehnički institut osim rada na novoj transmisiji za tenk M-84 prikazao je standardnu platu robotizovanih platformi „toro“ i „milica“ kao i taktičke bespilotne letelice „pegaz „ i „vrabac“.

Pegaz 011 predstavlja potpuno autonoman sistem sa letelicom maksimalne poletne mase 230 kilograma. Ima benzinski dvocilindrični motor i impresivniji je od vrapca.

Vrabac je bespilotna letelica malog dometa do 10 kilometara, operativne visine do 500 metara iznad tla i trajanja leta od jednog i po časa. Služi za osmatranje i izviđanje. Letelica se lansira izbacivanjem iz ruke vojnika.

Što se tiče vojne opreme, balističkih šlemova, pancir prsluka, vojnih čizama i uniformi, svakako zasluženo mesto zauzima kompanija Mile Dragić. Ova kompanija na svom štandu prikazala je široku paletu vojne i policijske opreme i balističke zaštite koja pruža svakom vojniku maksimalnu moguću zaštitu u borbenim uslovima. Kvalitet ove opreme potvrđuje i to da veliki broj zemalja oprema svoje bezbednosne snage upravo ovim šlemovima, pancirima, i vojnim uniformama.

Tehničko remontni zavod u Čačku prikazao je opcije za modernizaciju tenkova serije M 84 , T 72 i konverziju tenkova T-55 u vojnoinženjerijsko vozilo „munja“, koja nažalost nije zaživela iako je imala svetlu budućnost u naoružanju Vojske Srbije.

Ispred hale 1 Beogradskog sajama izložena je bila široka paleta artiljeriskog vučnog naoružanja i samohodnih višecevnih lansera raketa oganj i orkan. PVO zastupali su raketni sistem KUB sa modernizovanom kabinom za upravljanje ovim sistemom.

Tenkove su predstavljali M-84AB1 srpski izvozni adut za modernizaciju 150 kuvajtskih tenkova. Ministar odbrane Aleksandar Vučić najavio je da su ponovo pokrenuti razgovori o ovom unosnom poslu. Nažalost po prvi put otakda se održava sajam naoružanja nisu izloženi bili tenkovi T-55 H1 i modernizovani T 72, modernizovani raketni sistem Neva.

Generalno gledajući sajam će ostati upamćen po promociji novog točkaša 8x8 lazar 2, novog sistema za upravljanje i korekciju vatre samohodne haubice nora, i turboelisne letelice kobac.

Strani izlagači uglavnom orjentisali su se na sisteme za upravljanje vatrom, komunikacijsku opremu i optoelektornska sredstva. Nedostajali su svakako MAN koji je premijerno na sajmu „ Partner 2011“ prikazao svoj terenac gavijal plus, kao i ostali strani proizvođači složenijih borbenih sistema čime bi sajam bio još atraktivniji.

Svakako ovogodišnji sajam će obeležiti dolazak ruske aviokompanije RAC MIG koja je predstavila maketu budućeg novog srpskog lovca MiG-29M2, koji je javnost mogla videti na prošlogodišnjem aeromitingu.

Budućnost sajam će svakako biti zanimljiva da li će se samo ostati na razvoju točkaša ili će se krenuti u razvoj univerzalnih guseničarskih platformi do 40 tona kao što je to trend u Rusiji i Evropi i razvoj lakih tenkova, a Srpska odbrambena industrija svakako ima potencijal za ovakve projekte jer vreme točkaša polako prolazi u svetu.

http://www.youtube.com/watch?v=1J2YZ5wiv6s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track