Penzioneri hrane porodice
Foto: Nebojsa Mandic

Penzioneri hrane porodice

Društvo -
U prosečnom domaćinstvu čak 34,7 odsto svih prihoda čine upravo primanja najstarijih dok plate učestvuju sa 46,9 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku

BEOGRAD - Penzije u Srbiji, iako veoma skromne, sve su važnija stavka u kućnom budžetu. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prosečnom domaćinstvu čak 34,7 odsto svih prihoda čine upravo primanja najstarijih dok plate učestvuju sa 46,9 odsto.

Jezikom brojki, u kućnoj kasi od redovnih plata prikupi se samo 24.423 dinara mesečno, a od penzija 18.082. Ovakva struktura primanja, ocenjuju ekonomisti, samo je još jedan pokazatelj koliko je obolela domaća privreda."U prvom kvartalu ove godine, prosečno tročlano domaćinstvo je raspolagalo sa 52.100 dinara mesečno. Najveća primanja su bila iz redovnog radnog odnosa, potom od penzija, a zatim od socijalnih davanja, prihoda iz inostranstva, od imovine, kredita, poljoprivrede...", računaju u Zavodu za statistiku.

S druge hrane rashodi su visoki. Samo na hranu i bezalkoholna pića troši se 21.213 dinara mesečno, za stanovanje, vodu, struju odlazi 8.970 dinara, a na lekove 2.085...U Zavodu dodaju da je i u prvoj godini ekonomske krize (2009) udeo penzija takođe bio visok, ali manji nego danas. Tada su penzija u strukturi prihoda učestvovale sa 32,8 odsto, a plata 48,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track