Selaković: Srpsko pravosuđe ekstremno neefikasno

Selaković: Srpsko pravosuđe ekstremno neefikasno

Društvo -
U strategiji za reformu pravosuđa je ugrađen sistem mera za ubrzanje sudskih postupaka i smanjenje broja zaostalih predmeta, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da Predlog strategije za reformu pravosuđa predviđa ubrzanje sudskih postupaka jer dugotrajni sudski postupci i veliki broj zaostalih predmeta stvaraju građanima velike probleme.

"Srpsko pravosuđe se suočava sa problemom ekstremne neefikasnosti. To je problem koji najviše pogađa građane. U strategiji je ugrađen sistem mera za ubrzanje sudskih postupaka i smanjenje broja zaostalih predmeta", rekao je Selaković na sednici Skupštine Srbije predstavljajući Predlog strategije za reformu pravosuđa.

Ministar je ocenio da se reforma pravosuđa od pre tri godine pokazala kao neuspešna, da je stvorena skupa i neefikasna mreža sudova koja je građanima otežala pristup pravdi i da zato sve to treba promeniti. Selaković je rekao da promene ne smeju biti nagle, već da se mora postepeno izvoditi reforma na osnovu praćenja rada svih segmenata pravosuđa kako bi se izbegle greške iz prošlosti.

Prioriteti strategije za reformu pravosuđa su ubrzanje sudskih postupaka, rešavanje zaostalih postupaka, kao i vraćanje na posao sudija i tužilaca koji nisu izabrani tokom prethodne reforme. Selaković je rekao da strategija za reformu pravosuđa predviđa jačanje položaja Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i uspostavljanje karijernog sistema za sudije i tužioce.

Ministar je naveo da se Pravosudna akademija postavlja kao neophodan uslov za izbor na sudijsku i tužilačku funkciju.

"Predviđeno je slabljenje uticaja zakonodavne i izvršne vlasti na proceš donošenja odluka Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Predviđa se i uspostavljanje karijernog sistema za sudije i tužioce. To je ostvarivo samo kroz konačno razvijanje objektivnih i transparentnih standarda za obavljanje sudske i tužilačke funkcije", rekao je Selaković.

"Jedna od glavnih odlika srpskog pravosuđa mora da postane pravna predvidivost koje danas ima samo u obrisima", rekao je Selaković i ukazao da je to razlog što nema više stranih investicija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja