MISTERIOZNA SMRT BERAČA: Višnje ubice na srpskom tržištu?
Foto: Beta

Otrovno voće ubilo dvoje radnika

MISTERIOZNA SMRT BERAČA: Višnje ubice na srpskom tržištu?

Društvo -
Dvoje berača višanja s imanja kompanije „Interprom“ u Novoj Crvenki stradalo, a dvoje zbog trovanja završilo u bolnici. Lekari i fitosanitarna inspekcija još ispituju šta je izazvalo trovanje

NOVA CRVENKA - Zastrašujuće smrti u voćnjaku!Na imanju francusko-srpske kompanije „Interprom“ u Novoj Crvenki dvoje sezonskih berača višanja je preminulo, a dvoje je završilo u bolnici. Sumnja se da su razlog smrti otrovne višnje, ali će fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede tek u utorak imati rezultate analize uzorkovanog voća. Tad ćemo znati da li se ovo smrtonosno voće pojavilo na tržištu Srbije.Potvrđen otrovU roku od nekoliko dana preminuli su J. L. (51) i K. V. (48). Prema rečima lekara iz Opšte bolnice u Vrbasu, posle toga primljeno je dvoje „Interpromovih“ berača višanja, pa nema mnogo razloga za optimizam.- Na osnovu toksikoloških analiza utvrđeno je da su G. M. (47) i M. R. (56) definitivno otrovani. Oni su sad vitalno stabilni i pušteni su kući. To je sve što mogu da vam kažem, a za ostalo se obratite policiji koja sprovodi istragu - rekao je doktor odeljenja intenzivne nege.Na trovanje organofosfornim insekticidima posumnjalo se na osnovu simptoma preminulih radnika J. L. (51) iz Bajše i K. V. (48) iz Crvenke. Kod njih je primećen ubrzan rad srca, nizak krvni pritisak, suženje zenica i pojačano lučenje pljuvačke.NepravilnostU Ministarstvu rada istakli su da njihov inspektorat niko nije obavestio o ovome i da su se informisali iz medija.- Poslodavac koji je dužan da u roku od 24 sata obavesti da je došlo do povrede na radu to nije učinio, kao ni policija. Inspekcija rada trenutno je na terenu i utvrđuje šta se desilo - rekli su iz ovog ministarstva. Direktor kompanije „Interprom“ Aleksandar Antonić tvrdi, međutim, da je voće zdravo, a da on nije obaveštavao inspekciju jer su mu u Domu zdravlja rekli da su radnici preminuli prirodnom smrću.- U laboratoriji u Bečeju potvrđeno je da su ostaci pesticida 10 puta manji nego što je dozvoljeno. Od dece preminulog radnika saznao sam da je jedan otrovan fungicidima od paradajza i krastavca. Imamo hiljadu radnika i stvarno se u poslovanju odgovorno ponašamo prema svima - rekao je Antonić i dodao da se ove višnje uglavnom izvoze i koriste za pravljenje „šeri“ bombona.

Simptomi trovanja♦ Ubrzan rad srca♦ Snižen krvni pritisak♦ Suženje zenica♦ Pojačano lučenje pljuvačke

Čim stignu rezultati, naći ćemo krivceMinistar poljoprivrede Goran Knežević rekao je za Kurir da Srbi nemaju razloga za brigu, ali da je najpametnije sačekati rezultate analize uzorkovanih voćki.- Izražavam najdublje saučešće porodicama preminulih radnika. Sačekajmo da vidimo zašto su umrli, od čega, kako, pa ćemo lako pronaći krivca - rekao je Knežević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track