UPOZORENJE: Ne putujte u Egipat!
Foto: Reuters

MIP Srbije

UPOZORENJE: Ne putujte u Egipat!

Društvo -
Građani Srbije koji su već u toj zemlji pozvani su da budu u stalnom kontaktu sa Ambasadom Srbije u Kairu. Telefoni ambasade su +2022736-5494 i +2022735-4061, a mobilni telefon konzula Marije Šošić je +201061818418

BEOGRAD - Ministarstvo inostranih poslova upozorilo je srpske državljane da ne putuju u Egipat. Građane koji su već tamo pozvalo da budu u stalnom kontaktu sa ambasadom u Kairu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije apelovalo je na srpske državljane da, usled razvoja situacije, ne putuju u Egipat.

Građani Srbije koji već nalaze u toj zemlji pozvani su da budu u stalnom kontaktu sa ambasadom Srbije u Kairu. Telefoni ambasade su +2022736-5494 i +2022735-4061, a mobilni telefon konzula Marije Šošić je +201061818418.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Maja Ninković Ćorac rekla je da su svi turisti i građani iz Srbije u letovalištima u Egiptu bezbedni. "Svi naši turisti i građani u letovalištima su bezbedni i dobro su i do ovog trenutka niko od njih nam se nije obratio za pomoć", rekla je Ninković Ćorac. Istakla je da je u Hurgadi oko 1.500, a u Šarm al Šejku oko 90 naših turista.

"Preporuka građanima koji su tamo je da se ne priključuju skupovima, ma kako mirno oni izgledali, da ne idu u velike gradove pre svega u Kairo i Aleksandriju, da ne nose foto aparate, kamere i mobilne telefone, a žene da ne idu bez pratnje muškaraca", rekla je Ninković Ćorac.

"Mi smo u ambasadi pripravni 24 sata, pratimo situaciju, na raspolaganju smo našim građanima", rekla je Ninković Ćorac. Ona je istakla da je u Beogradu ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić oformio krizni štab, ukoliko se situacija pogorša i srpskim građanima zatreba pomoć vlade da napuste Egipat, odnosno da se evakuišu. "Svi su dobro, bezbedni su i njihova rodbina može da bude spokojna", naglasila je Ninković Ćorac.

Na pitanje da li postoje plan u slučaju pogoršanja situacije u Egiptu, odgovorila je da takav plan postoji. "Reagovaćemo na vreme na vezi smo i sa našim građanima i sa turoperaterima i sa čitavim diplomatskim horom u Kairu, a nadamo se da neće biti potrebe", istakla je Ninković Ćorac. "Do sada je sve bilo u redu i sve je mirno u onim delovima Egipta, gde borave naši građani", dodala je Ninković Ćorac.

U Egiptu trenutno boravi oko 2.000 turista iz Srbije, a u toj državi stalno živi 48 srpskih državljana.

http://www.youtube.com/watch?v=oEedpv_EbJE

http://www.youtube.com/watch?v=303BRYxfwCs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track