PODRŽAO AGENCIJE: Za Dinkića nema rata u Egiptu!
Foto: Ap

Ko je ovde lud

PODRŽAO AGENCIJE: Za Dinkića nema rata u Egiptu!

Društvo -
Dinkićevo Ministarstvo finansija saopštilo da turističke agencije ne moraju da vrate pare građanima jer Egipat još uvek nije proglasio vanredno stanje...

BEOGRAD - Dinkićevo Ministarstvo finansija saopštilo je da turističke agencije nisu obavezne da srpskim turistima vrate novac za uplaćene aranžmane u Egiptu jer ta zemlja nije proglasila vanredno stanje! Iako na ulicama besne sukobi u kojima je na desetine mrtvih tumači se da preporuka Ministarstva spoljnih poslova da građani Srbije ne putuju u Egipat nije obavezujućeg karaktera i zato ne obavezuje turističke agencije da vrate novac putnicima koji su već uplatili aranžmane, osim ukoliko drugačije nije predviđeno ugovorom o putovanju, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede.

Pošto nadležne vlasti Egipta još uvek nisu proglasile vanredno stanje, može se zaključiti da najnovija dešavanja ne mogu da se podvedu pod opravdan razlog za otkaz putovanja od strane putnika, kada je turistička agencija dužna da putniku vrati uplaćeni iznos po pravilima stečenog bez osnova, navodi se u saopštenju. Takođe, preporuka da se izbegavaju putovanja u Egipat nema "karakter više sile", i stvar je svakog pojedinca ili agencije da li će je se pridržavati, navodi ministarstvo. U pitanju je dvostrano obavezan ugovor, zaključen između agencije i putnika, i oni su jedino merodavni i odgovorni za njegovo izvršenje. Državni organi, dodaje se, ne učestvuju u postupku ugovaranja putovanja.Do nemogućnosti realizacije ugovora o putovanju može doći nezavisno od volje ugovornih strana, odnosno usled više sile, i tada se strane oslobađaju izvršenja svojih ugovornih obaveza. Pod višom silom se može smatrati, u konkretnoj situaciji, proglašenje vanrednog stanja od strane nadležnih vlasti u Egiptu - pojašnjava se u saopštenju. U tom slučaju putnici bi imali osnov da potražuju uplaćena sredstva po pravilima stečenog bez osnova.Kako je navedeno, ugovor o putovanju je pravni odnos agencije i putnika koji nastaje samo slobodnom voljom ugovornih strana i svaki putnik sa izabranom agencijom ima ugovor o putovanju, koji predstavlja skup tri dokumenta - Opšti uslovi putovanja, Program putovanja i Potvrdu o putovanju.Prilikom stupanja u pravni odnos sa agencijom, a povodom putovanja, putnik se nužno upoznaje sa svim tim dokumentima, odnosno dobija ih u agenciji. U konkretnom slučaju putovanja naših državljana u Egipat u trenutnoj situaciji, važe Opšti uslovi putovanja. Opšti uslovi putovanja YUTA-e i mnogih turističkih agencija, predviđaju da se ne mogu smatrati opravdanim razlozima za otkaz ili prekid putovanja putnika slučajevi lokalnih terorističkih napada, eksplozije, zaraze, epidemije i druge bolesti, elementarne nepogode, klimatski uslovi i slično za koje nadležni državni organi zemlje nisu proglasili vanredno stanje.Ministarstvo je saopštilo i da su, na osnovu informacija dobijenih od vodiča turističkih agencija sa destinacija u Egiptu, turisti iz Srbije bezbedni i nesmetano realizuju svoje aranžmane.U protekle dve nedelje veliki broj građana Srbije je otišao u Egipat, a u poslednja dva dana otputovalo je 340 građana. Tokom današnjeg dana očekuje se redovni povratak sa letovanja njih 127. Ministarstvo finansija i privrede, resor za turizam je u permanentnom kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova, aktivno razmenjuje informacije o našim građanima u Egiptu, i svoje aktivnosti usklađuje shodno informacijama i saopštenjima nadležnog ministarstva, navedeno je u saopštenju.

Srećan put: Mlađan Dinkić
Srećan put: Mlađan Dinkić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track