Najnovije vesti

TRUJU NAS: Prodavali nam svinjsko meso zaraženo kugom!

Veterinari eksperimentisali mimo zakona

TRUJU NAS: Prodavali nam svinjsko meso zaraženo kugom!

Društvo
Domaćim životinjama davani mamci za divlje koji sadrže opasan i skoro neuništiv virus. Te svinje ušle su zatim u lanac ishrane

BEOGRAD - Svinje zaražene kugom završile su na našim tanjirima.Veterinarska stanica „Veterinar“ iz Subotice i Naučni institut za veterinarstvo Srbije (NIVS) nedozvoljeno su eksperimentisali nad domaćim svinjama u seoskom gazdinstvu dajući im da jedu mamce za divlje svinje koji sadrže virus svinjske kuge, saznaje Kurirov izvor iz Subotice. Da stvar bude još gora, te svinje završile su u prodavnicama i mnogim trpezama. Spornu vakcinu za divlje svinje u Srbiju je uvezao NIVS, a prema nezvaničnim podacima, u pitanju je čak 400.000 doza koje su stigle iz Nemačke.Prekršen zakon- Pre svega, sporne vakcine nemaju dozvolu za uvoz Agencije za lekove i medicinska sredstva, što je neophodno. Takođe, nije dat prevod deklaracije s nemačkog jezika na srpski, a na originalnom uputstvu za vakcine na nemačkom i engleskom jeziku piše da ne treba davati vakcinu domaćim svinjama! Uprkos tom upozorenju, vakcine su ušle u Srbiju i korišćene su u ogledu koji je potpuno nezakonito sproveden. Tom prilikom su svinjama davani oralni mamci za divlje svinje, to jest živi virus sa svinjskom kugom! Čim svinja pojede mamac, postoji rizik za ekspanziju svinjske kuge - upozorava dobro upućen izvor Kurira.Raširena zarazaOn navodi da se još ne zna tačan broj gazdinstava na kojima je sprovođen ovaj opasni eksperiment. Prema njegovim rečima, zbog ovih katastrofalnih propusta moguće je da nam je trenutno svinjskom kugom zaražena svaka svinja. Ovako može da se upropasti domaće svinjogojstvo i prodaja svinjskog mesa, što bi zahtevalo nužan uvoz i potpuni krah ekonomije.- Može da se uništi svako grlo svinje, pa i one svinje nad kojom nije rađen eksperiment, jer klasičnu svinjsku kugu mogu da prenesu ljudi koji su bili u zaraženom području. To se veoma brzo širi, a posledice su katastrofalne i nenadoknadive. Još gore je što postoje potvrde da su svinje korišćene za ogled, zapravo one koje su dobile svinjsku kugu, ušle u lanac ishrane, to jest pojavile u prodaji, a samim tim i na trpezama mnogih državljana Srbije - ističe naš izvor.

Simptomi svinjske kuge♦ povišena temperatura♦ malaksalost♦ krvarenje po koži♦ promena ponašanja♦ padanje s nogu

Institut: Ne znamo o čemu pričateKurir je poslao pitanja Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije, ali oni su odgovorili da smo se obratili na pogrešnu adresu tvrdeći da se ne bave uvozom, kao i da nisu učestvovali u uvozu.- Niti smo učestvovali, niti znamo o čemu pričate što se tiče Instituta - kratko su odgovorili.Na pitanja o eksperimentisanjima do zaključenja broja nisu odgovorili ni iz subotičke veterinarske stanice „Veterinar“.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...