MLADIĆ SE BORI ZA VID: Zbog slepila ću tužiti Egzit!
Foto: Zorana Jeftić

Srđan V. u šoku najavio

MLADIĆ SE BORI ZA VID: Zbog slepila ću tužiti Egzit!

Društvo -
Srđan V., koji tvrdi da je na koncertu Dejvida Gete na Egzitu zadobio oštećenje vida zbog udara laserskog zraka, nalazi se na lečenju u KCS, gde čeka na konačnu dijagnozu

BEOGRAD - Analize će pokazati kako je došlo do oštećenja oka.- Tužiću organizatore Egzita. Ne interesuje me novac, ali ne želim da se ovako nešto dogodi još nekome. Još sam u šoku! - kaže za Kurir Srđan V. (33) iz Beograda, kome je u subotu tokom koncerta Dejvida Gete na Egzitu laserski zrak teško oštetio oko. Srđan se nalazi na lečenju u Klinici za bolesti oka KC Srbije, pod terapijama je, svakodnevno prima infuzije, a njegovo stanje je nepromenjeno. On kaže da ga je laser koji je bio usmeren ka publici pogodio pravo u desno oko i probušio mu krvni sud.Obećali pomoć- Primam infuzije kako bi mi se očistila krv iz oka i još uvek ne znam kakve ću posledice imati - priča ovaj mladić. Posle nemilog događaja on je pozvao ljude iz organizacije Egzita da ih obavesti o povredi.- Kasnije me je pozvala PR festivala Ana Kriško Tomić, a nakon nje i Nenad Okanović, glumac koji je takođe u PR službi festivala. Pitao me je kako sam, ponudio mi je pomoć i rekao da će doći da me obiđe u bolnici - kaze Srđan V.Još nije poznato koliko dugo će ostati u bolnici i da li će morati na hiruršku intervenciju.U KCS kažu da dijagnoza nije potvrđena.- Analize su u toku i biće potrebno još dva dana da se utvrdi dijagnoza. Na oku se očituju različite bolesti, poput kardiovaskularnih smetnji i hematoloških oboljenja, tako da je potrebno uraditi više analiza pre postavljanja dijagnoze - rekli su dežurni lekari na Klinici za oftalmologiju u KCS.Oštećenje mogućeProfesor dr Vasilije Misita kaže za Kurir da laserski zrak na koncertima može da izazove oštećenja žute mrlje:- Laserski zraci na koncertu su male snage i oni bi mogli da izazovu oštećenje samo ukoliko bi neko gledao pravo u zrak. Tada bi moglo da dođe do oštećenja centra oka, pa ta osoba ne bi videla centar, ali bi sačuvala vidno polje i videla bi okolo.

Nije prvi slučajSlučaj Srđana V. nije prvi koji je zabeležen u Srbiji. Naime, mladić Janko Stevanović je 2008. godine zadobio teško oštećenje oka od laserskog zraka na tehno žurki koju je organizovala jedna velika multinacionalna kompanija. Kako je za RTS tada ispričala mladićeva majka Mirjana, njega je na žurki direktno u oko pogodio snop laserskih zraka i oštetio mu žutu mrlju, zbog čega je delimično izgubio vid.- Prema poslednjim nalazima lekara, on više neće moći da čita na to oko - rekla je mladićeva majka.

Laser nije odgovoran za povreduAna Kriško Tomka iz organizacije festivala Egzit negira da je laser oslepio čoveka:- Laser je bezbedan po ljudsko zdravlje. Predstavnici Studija Berar, koji rade tehniku na Dens areni, izjavili su da je produkcija Getinog nastupa rađena u saradnji s njegovim menadžmentom, koji radi po standardima bezbednosti koji su najstroži na svetu. Laser je iz EU i on ima sertifikate koji dokazuju da je bezbedan po zdravlje, te da na manifestacijama na kojima se koriste ovakvi laseri nije zabeležen nijedan sličan slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track