ZAMKE LETOVANJA: Na dodatne troškove ode najmanje 100 evra

Turiste očekuju skriveni izdaci

ZAMKE LETOVANJA: Na dodatne troškove ode najmanje 100 evra

Društvo -
Turistički aranžmani često ne uključuju internet u hotelu, upotrebu ležaljki i suncobrana pored hotelskih bazena, iznajmljivanje sefa...

BEOGRAD - Budite oprezni ako vam je džep plitak.Da im godišnji odmor ne bi pokvarile „sitnice“ poput neplaniranih dodatnih troškova u hotelu, na plaži, parkingu, turisti bi trebalo dobro da prouče šta njihov turistički aranžman zaista obuhvata. Pre nego što izaberu hotel, valjalo bi da se informišu šta se u njemu naplaćuje mimo ugovorenog aranžmana. Peškir skupUkoliko to ne učine, može im se desiti da mnogo plate ležaljke i suncobrane pored hotelskog bazena, upotrebu peškira, korišćenje sefa i interneta, a dobar deo će otići i na bakšiš. Ako su došli automobilom, pozamašan izdatak mogao bi da bude i za parking. Ti neplanirani rashodi mogu im izbiti iz džepa još najmanje dodatnih 100 evra.Dok je s naplatom dodatka za upotrebu klima-uređaja većina turista upoznata, veliki broj njih će se iznenaditi kad shvate da moraju da plate i dnevne novine, teretane, čuvanje prtljaga, raniju odjavu iz hotela, mini-bar...Plaćaju se i izletiTijana Marković, vlasnica turističke agencije „Modena“, objašnjava da upotreba klima-uređaja može, ali i ne mora, goste hotela da košta od tri do pet evra dnevno.- Dodatni troškovi obično se odnose na vanpansionske aktivnosti. Zdravstveno osiguranje i osiguranje od prtljaga mimo aranžmana zajedno može da košta jedan evro dnevno. Svi fakultativni izleti koštaju 20 evra i više. Oni koji vole da krstare treba da znaju da je na nekim brodovima obavezan bakšiš u iznosu od pet do sedam evra dnevno. Što se tiče hotela, pojedini naplaćuju upotrebu ležaljki i suncobrana pored bazena od tri do 10 evra komplet, ali ta usluga u proseku košta oko pet evra. U hotelima sa četiri ili pet zvezdica sefovi su obično gratis, ali ima i onih koji uzimaju depozit oko 15 evra za 10 dana, koji se pri napuštanju sobe vraća. Većina hotela obezbeđuje besplatan vaj-faj internet u prostoru kod recepcije - kaže Markovićeva i dodaje da je u aranžmanima naznačeno da li oni obuhvataju velnes usluge ili ne i da bi turisti pre puta trebalo da se informišu šta mogu da očekuju.

Gubitak i na kursnim razlikamaIako turisti pri izboru turističkih aranžmana računaju na to da će ih oni koštati tačno onoliko koliko piše, u praksi se dešava da prilikom plaćanja moraju da dodaju još novca. Ovaj dodatni trošak nastaje zato što većina agencija cenu aranžmana u ponudi ističe u evrima, a uplate u dinarima. S obzirom na to da turista devize mora da proda po donjem kursu, a aranžman plati po gornjem, zbog kursnih razlika neki aranžmani mogu da ga koštaju i do 50 evra više.

Taksa sve češći trošakIvana Kuburović, rukovodilac u turističkoj agenciji „ Banbus“, ističe da su agencije dužne da sve putnike pre putovanja obaveste šta aranžman obuhvata, ali da bi i putnici morali da se informišu o zemlji u koju idu kako se ne bi naplaćali kazni zbog nepoznavanja lokalnih običaja.- Od dodatnih troškova, mimo aranžmana, plaća se parking od dva do pet evra po danu. U nekim zemljama plaća se i boravišna taksa, na primer, u Crnog Gori od jednog do dva evra, u Bugarskoj evro i evro i po, a od ove godine se naplaćuje i u Španiji po 0,5 evra po danu - kaže Kuburovićeva i dodaje da turisti mogu da fasuju kaznu na samom graničnom prelazu ukoliko izlaze iz autobusa i puše cigarete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track