Miljko Radisavljević: Ne bežim pred kriminalcima i tajkunima!
Foto: Marina Lopičić

Intervju, tužilac za organizovani kriminal

Miljko Radisavljević: Ne bežim pred kriminalcima i tajkunima!

Društvo -
Voleo bih da nema pritiska i pretnji, ali oni su sastavni deo ovog posla i nisu prepreka u mom radu. Da jesu, to bi značilo da se država povlači pred kriminalcima, tajkunima...

BEOGRAD - Istrage se nastavljaju!- Voleo bih da nema pritiska i pretnji, ali oni su sastavni deo ovog posla i nisu prepreka u mom radu. Da jesu, to bi značilo da se država povlači pred kriminalcima, tajkunima i grupama čiji su kriminalni interesi ugroženi našim radom, što bi značilo poraz vladavine prava i demokratije - rekao je u intervjuu za Kurir Go internešenel tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.Koji su predmeti u ovom trenutku prioritet?- Predmeti koji se tiču takozvane visoke i teške korupcije. Njeni akteri su nosioci najviših državnih funkcija kao najviši organi u pravosudnoj grani vlasti. Takođe, karakterišu je enormni iznosi pribavljene imovinske koristi i velika šteta koja pogađa budžet i državnu imovinu. Ova vrsta kriminala veliki je problem i mnogih drugih zemalja, uključujući i članice Evropske unije. Naročito pogodno tlo korupcija je našla u procesima privatizacije, javnim nabavkama, finansijskom sektoru, zdravstvu, putnoj privredi.

Među procesuiranim osobama već su se našla brojna „zvučna“ imena.- Tužilaštvo svojim aktivnostima pokazuje da nema i ne može biti zaštićenih. Kad je reč o takozvanoj visokoj korupciji, krivični postupci su pokrenuti, a nekima su već donete i prvostepene presude. U toku su krivični postupci protiv tri bivša ministra, aktuelnog direktora JP „Putevi Srbije“ i 11 bivših direktora javnih preduzeća, preduzeća u kojima je država vlasnik ili suvlasnik kapitala, kao i protiv više sudija, a pravosnažno je osuđen bivši zamenik javnog tužioca.Možemo li očekivati da uskoro budu pokrenuti i novi postupci?- Naravno, pored pomenutih postupaka, trenutno je u radu nekoliko predmeta i očekujem brzo njihovu realizaciju. Kao što znate, pod lupom su već krivična dela izvršena u „Azotari Pančevo“, „Galenici“, Agrobanci, Razvojnoj banci, „Sartidu“... Za neke od ovih predmeta već je prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih su podignute i optužnice.

Pisanje o povlačenju perfidan pritisak na meneTužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević negirao je da će se povući s te funkcije:- Informacija jednog dnevnog lista da ću u narednih nekoliko dana podneti ostavku nije tačna i predstavlja grubo dezinformisanje javnosti. „Objavljivanje neistinitih informacija o mom radu, pa i o mojoj navodnoj ostavci, predstavlja pokušaj destabilizacije i ugrožavanja samostalnosti Tužilaštva za organizovani kriminal, pokrenutih krivičnih i predistražnih postupaka, kao i svojevrstan perfidni pritisak na mene kao tužioca“, navodi se u saopštenju specijalnog tužioca.

Šariću skrivanje neće pomoćiIma li pomaka u lociranju i hapšenju Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina?- Nadležni organi Srbije imaju iskustva s pronalaženjem „begunaca od pravde“, tako da nemam dilemu u pogledu konačnog epiloga aktivnosti koje se preduzimaju. Pokazalo se da skrivanje od države nije moguće. Ni u zemlji ni van njenih granica. Bez obzira na logistiku i zaštitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track