FEŠTA U OSIPAONICI: Najveća lubenica ima 45 kilograma
Foto: Aleksandar Jovanovic

Održana 13. Bostanijada

FEŠTA U OSIPAONICI: Najveća lubenica ima 45 kilograma

Društvo -
Kao i svake godine, organizovano je i takmičenje u četiri kategorije, i to: najteža lubenica, najslađa lubenica i najteža dinja i najslađa dinja

SMEDEREVO - Kako otkriti koja je lubenica zrela i slatka.Srbija ima različite manifestacije, među kojima su Slaninijada, Kupusijada, Kobasicijada... Međutim, osim svega navedenog, naša zemlja može se pohvaliti i odličnim kvalitetom bostana, a u Osipaonici je održana 13. Bostanijada.Manifestaciju je, kako su nam rekli, posetilo više od dve hiljade ljudi, i to iz različitih krajeva Srbije. A bostana je bilo na sve strane.Branko Milanović, predsednik mesne zajednice Osipaonica i organizacionog odbora Bostanijade, kaže da, iako je za mnoge 13 nesrećan broj, za njih to svakako nije bio.- Imali smo veliki broj izlagača iz Vojvodine, istočne Srbije i iz Osipaonice. Kao i svake godine, organizovano je i takmičenje u četiri kategorije, i to: najteža lubenica, najslađa lubenica i najteža dinja i najslađa dinja. Ove godine imali smo oko 20 učesnika, a najteža lubenica imala je 45,5 kilograma - rekao je Milanović. Nenad Radivojević iz Osipaonice bio je apsolutni pobednik Bostanijade.Prema njegovim rečima, najbolji i najslađi bostan raste baš na njihovim njivama, a za to je zaslužna kako zemlja tako i vremenske prilike.- Možda je i to razlog što su ljudi iz godine u godinu sve više sadili bostan. Do pre deset godina imali smo pod bostanom 100 hektara, a sad imamo više od 300. Svakodnevno prodajemo po 10 do 15 vagona bostana - uverava nas Milanović.On kaže da postoji i mala tajna o tome kako otkriti koja lubenica je dobra.- Lubenica mora da ima pravilan oblik, na donjem delu treba da ima pravilan crn krug, a kad isečete peteljku, iz nje treba da iscuri gust crveni sok, koji nam daje do znanja da je lubenica zrela i slatka - objasnio je Milanović.

Trijumf RadivojevićaNenad Radivojević iz Osipaonice bio je ukupni pobednik ovogodišnje Bostanijade, imao je najslađu i najveću lubenicu, kao i dinju, a kao nagradu dobio je pehar. Na pitanje šta je bilo neophodno uraditi da bi se postigao ovakav uspeh, Radivojević odgovara kroz smeh:- Za dobre lubenice i dinje neophodno je dosta ljubavi, da u godini ima dosta sunčanih dana, ali je isto tako potrebno i da se bostan redovno zaliva. Uspeh je tada zagarantovan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track