SREĆNO: U Srbiji se obeležava Dan rudara

Proslava

SREĆNO: U Srbiji se obeležava Dan rudara

Društvo -
Ovaj dan se obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada je u Senjskom rudniku, počeo štrajk zbog loših finansijskih i radnih uslova rudara

BEOGRAD - Oko 24.000 zaposlenih u rudarstvu proslavlja danas Dan rudara, sećanjem na 6. avgust 1903. kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je sada u sastavu "Rembasa", počeo štrajk zbog loših finansijskih i radnih uslova rudara.Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.Neposredan povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, pola veka nakon pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je "otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista". Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su "izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje".Rudari u Srbiji danas imaju beneficirani radni staž - na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Vujović, čestitao je rudarima praznik, kojim se obeležava 110 godina od poznatih štrajkova u Senjskim rudnicima, ističući da su zahtevi rudara tada bili gotovo identični kao i sada - bolji uslovi rada i veće plate."U rudnicima se radi u dosta u teškim i nezdravim uslovima, zbog visokih temepratura, vlage i prašine", naveo je on.

"Takođe, problem je beneficirani staž, jer rudar koji ispuni uslov u pogledu godina radnog staža ne može da ide u penziju pošto ne ispunjava starosni uslov za penziju, pa u međuvremenu mora da radi", rekao je Vujović.Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović, danas će pustiti u rad metanometrijsku stanicu u direkciji javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (PEU) Resavica i prisustvovati proslavi Dana rudara u Senjskom rudniku.Novi metanometrijski sistem omogućava automatsku daljinsku kontrolu parametara jamskog vazduha, kao i praćenje drugih tehnoloških parametara značajnih za rad rudnika, saopštilo je resorno ministarstvo. Posle puštanja u rad metanometrijske stanice, ministarka će se obratiti na centralnoj proslavi Dana rudara u Senjskom rudniku.Planirano je učešće ministarke Mihajlović i na proslavi Dana rudara u Boru, u Brestovačkoj banji, gde će se održati dodela nagrada "Inženjer Šistek".U Srbiji posluje oko 270 preduzeća koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina i 20 preduzeća za geološka istraživanja mineralnih sirovina. Prema podacima resornog ministarstva, godišnje se u zemlji iskopa oko 80 miliona tona rude. Broj zaposlenih u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom iznosi od 5.500 do 6.000 radnika.Među najvećim rudnicima su površinski kop Rudarskog basena Kolubara, koji je u sastavu Elektroprivrede Srbije, i rudnici bakra Rudarsko-topionicarskog basena Bor. Prosečna zarada rudara u Srbiji i dalje je niska, i za većinu njih iznosi, prema ranijim podacima, između 30.000 i 50.000 dinara.Iako se u rudnicima sprovode mere zaštite, kao i kontrola i nadzor nad uvođenjem tih mera, i dalje postoje rudnici u kojima je bezbednost na niskom nivou, posebno u onim koji su prošli neuspešnu privatizaciju.Ministar rudarstva Milan Bačević je izjavio da država nije odustala od razvojne politike da rudarstvo podigne na noge, s obzirom na to da samo od te privredne grane Srbija može da ima značajne prihode. Bačević je ocenio da država nema prava da ne iskoristi tako veliku razvojnu šansu kakvu ima u oblasti rudarstva. Sve to govori da bi rudna bogatstva mogla da izvuku Srbiju iz krize, kažu u ministarstvu.Povodom obeležavanja Dana rudara, Bačević je poručio da će Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja učiniti sve da se njihov radno-pravni status poboljša, jer od njihovog rada zavisi uspeh u toj oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja