ČUDAN SLUČAJ: Ulica nosila ime ubice, pa ubijenog

Naselje Petlovo brdo

ČUDAN SLUČAJ: Ulica nosila ime ubice, pa ubijenog

Društvo -
Komunista i atentator Alija Alijagić ostao bez ulice zbog čoveka kojeg je ubio – ministra unutrašnjih poslova Milorada Draškovića

BEOGRAD - Zanimljiva lekcija iz istorije!Da istorija zna da se poigra sa sudbinom svojih aktera najbolje pokazuje jedna ulica u beogradskom naselju Petlovo brdo. Ona je prvobitno nosila ime komunističkog revolucionara Alije Alijagića, koji je ubio nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova u vladi Kraljevine SHS Milorada Draškovića, a kasnije je dobila ime ubijenog!Ne zna se ko je kumovaoU Komisiji za imenovanje ulica i trgova nisu znali da nam kažu ko je došao na ideju da ime ubijenog nasledi njegovog atentator, ali se pretpostavlja da su to bili ljudi iz lokalne uprave ili sami žitelji ulice i naselja.Prvo političko ubistvo- Promena naziva ulice dogodila se u aprilu 2005. godine, kad je i objavljeno u Službenom glasniku. U arhivi nemamo podatak o tome na čiju inicijativu je došlo do promene u nazivu ulice i ko je dao predlog da Alijagića zameni Drašković - rekli su u komisiji.Milorad Drašković bio je autor državne odluke Obznana, po kojoj se zabranjuje sindikalno udruživanje i rad Komunističke partije Jugoslavije. Njegov atentat 1921. godine bio je prvo političko ubistvo, za koje je Alija Alijagić bio optužen na smrt, a potom obešen u zagrebačkom zatvoru. Ulica na Petlovom brdu posle Drugog svetskog rada dobila je ime po njemu.(S. I.)

Bizaran slučaj!Istoričar Bojan Dimitrijević kaže da je krajnje neobično, pa čak i bizarno, što je ista ulica nosila ime ubice i čoveka koga je ubio.- Nije mi jasno kojom su se logikom vodili, ali je dobro što jedna beogradska ulica nosi ime po takvom političaru kao što je bio ministar Drašković. U svakom slučaju, možemo da kažemo da je pravda zadovoljena, a siguran sam da ovo nije usamljen primer - rekao je on i dodao da je neophodno da se uradi kompletna analiza naziva ulica, koja će dati prikaz ne samo o istorijsko-političkim previranjima i odlukama već celokupnoj društvenoj situaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track