Božović: Promeniću medijsku sliku Žandarmerije

Novoizabrani komandant

Božović: Promeniću medijsku sliku Žandarmerije

Društvo -
Odgovorno tvrdim da velika većina pripadnika Žandarmerije, zakonito i profesionalno obavlja svoj posao i pošteno zarađuje svoj hleb, navodi komandant Žandarmerije

BEOGRAD - Novoizabrani komandant Žandarmerije Milenko Božović kaže da će se truditi da promeni negativnu medijsku sliku ove jedinice, o kojoj se u poslednje vreme dosta pisalo, obećava efikasnije istrage protiv onih koji vrše krivična dela, ali i bolje uslove za skoro 3.000 žandarma, naročito u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Božović tvrdi i da smena Bratislava Dikića nije uticala na funkcionisanje jedinice.

"Stanje u Žandarmeriji je redovno, izvršavaju se svi naloženi zadaci, poštuje se disciplina i hijerarhija u komandovanju. Očekuju nas novi radni zadaci. Žandarmerija je ozbiljna jedinica u koju je država mnogo uložila i od nje se mnogo i očekuje. Ne smemo izneveriti ta očekivanja. U sastavu Žandarmerije se nalaze iskusni profesionalci koji su na prvom mestu pripadnici MUP-a i koji su u svojoj karijeri promenili dosta starešina. Promena kadra je prirodan proces", kaže Božović.

Povodom dvostrukog ubistva u Rekovcu koje je počinio pripadnik Žandarmerije koji je upućen na psihijatrijsko posmatranje, Božović kaže da će insistirati na češćim sistematskim pregledima.

"Insistiraću da se pojača rad psihološke službe u Žandarmeriji, stavi akcenat na kontakte i razgovore i psihologa i starešina sa pripadnicima kako bismo podigli njihovu svest i odgovornost na viši nivo i predupredili ovakve pojave. Naložio sam da se sprovedu intenzivna psihološka testiranja svih policijskih službenika Žandarmerije, a pokrenuli smo i saradnju sa Urgentnim centrom Srbije kroz edukaciju medicinskog kadra i starešina o PTSP i sličnoj problematici".

Božović navodi da će sliku Žandarmerije u javnosti popraviti odgovornim i profesionalnim radom, održavanjem reda i discipline, poštovanjem zakona u svim aspektima.

"Mi smo zbog nezakonitih dela nekolicine pripadnika kao jedinica vrlo negativno okarakterisani u javnosti. Odgovorno tvrdim da velika većina pripadnika Žandarmerije, a ima nas nešto manje od 3.000, zakonito i profesionalno obavlja svoj posao i pošteno zarađuje svoj hleb. Učiniću sve da se jedinica što pre skine s naslovnih strana i da o nama pišete samo pozitivne stvari".

Kada je u pitanju Kopnena zona bezbednosti, Božović navodi da je stanje stabilno.

"U to ste mogli da se uverite i tokom nedavne posete direktora policije sa saradnicima, bezbednosne snage Republike Srbije u potpunosti kontrolišu tu teritoriju. Naravno, situacija duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom je složena i uvek su mogući incidenti, kao ovaj poslednji, koji se pre mesec dana desio u selu Borovac", navodni Božović i dodaje da se pripadnici Žandarmerije suočavaju sa otežanim uslovima rada u KZB.

"Žandarmerija se od osnivanja bori sa problemom smeštaja, pa tako baze u KZB-u ne zadovoljavaju ni minimalne higijenske uslove (nekoliko pripadnika nam je obolelo od mišje groznice), niti uslove za spremanje hrane. MUP ne raspolaže objektima koji su odgovarajući za smeštaj ovakve jedinice, zbog čega je direktor policije zatražio pomoć Vojske Srbije u rešavanju ovog problema. Nadamo se da ćemo u skorije vreme uz podršku direktora policije Milorada Veljovića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića uspeti da poboljšamo uslove rada i boravka na terenu naših pripadnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track