Tri tužbe za mobing protiv direktorke

Direkcija za oduzetu imovinu

Tri tužbe za mobing protiv direktorke

Društvo -
Aleksandra Ristić, Ljubiša Mandić i Jelena Vujanac u tužbama protiv Biljane Pavlović navode šikaniranje, oduzimanje poslova, ponižavanje i traže odštetu od tri miliona dinara

BEOGRAD - Aleksandra Ristić, službenica u računovodstvu, i Ljubiša Mandić, mlađi saradnik u finansijama, podneli su tužbe za mobing protiv Biljane Pavlović, direktorke Direkcije za oduzetu imovinu. Oni u tužbama navode šikaniranje, oduzimanje poslova, ponižavanje i od Ministarstva pravde traže odštetu od tri miliona dinara.

Osim njih dvoje, tužbu za mobing protiv iste direktorke podnela je Prvom sudu u Beogradu i Jelena Vujanac, šef Odseka za računovodstvo Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom. Tužbe protiv direktorke Biljane Pavlović su gotovo identične.“Jelenu i mene direktorka je pozvala u kabinet i rekla nam da će dati otkaze koleginicama Bojani Milenković i Đurđi Jovanović, a ukoliko kažemo šta planira, “nećemo znati šta nas je snašlo”. U novembru prošle godine bez ikakvog objašnjenja su mi oduzeti poslovi plaćanja koje sam do tada radila. Kada sam se protiv toga bunila, tražila poslove, zaprećeno mi je otkazom, uz reči da ne radim ništa. Dva meseca sam dolazila na posao i nisam dobijala posao. Zbog psihičke tenzije koja je nastala zbog pretnji o otkazu, otišla sam na bolovanje i godišnji odmor u trajanju od mesec dana”, piše u tužbi Aleksandra Ristić, koja traži odštetu od dva miliona dinara.Kad se vratila na posao, šikaniranje i sindrom praznog stola su se nastavili, a zatim je došlo na red interno ocenjivanje zaposlenih."Od januara do septembra dobila sam ocenu “ističe se”, a zatim do kraja godine ocenu “ne zadovoljava”, bez ikakvog obrazloženja. Osećam se potpuno nezaštićemo, ugroženo, šikanirano. Posećivala sam psihijatra, osećam strah od otkaza", navodi Aleksandra Ristić.Njen kolega Ljubiša Mandić u tužbi za mobing traži odštetu milion dinara.

"U decembru prošle godine dobio sam nalog od direktorke da motrim i špijuniram jednu od koleginica, dala mi je posao za pet radnika, objašnjavajući da ostali ne rade svoj posao. Osetio sam to kao pritisak. Ubrzo nakon toga, direktorka mi je odbila zahtev za parking mesto bez obrazloženja, iako putujem iz Putinaca i do tada sam koristio parking sasvim normalno. U januaru direktorka mi je zabranila da idem na kurs engleskog jezika koji plaća Direkcija", navodi Mandić.I on je poput koleginice Ristić ocenjen sa “ne zadovoljava”.

"Pre toga sam imao ocenu “dobar”. Zbog ovakvog zlostavljanja došlo je do pogoršavanja psihičkog stanja, imao sam nesanicu, nervozu, što se odrazilo i na porodicu, zbog čega mi je određeno bolovanje i terapija sa antidepresivima", navodi Mandić.Oba službenika Direkcije za oduzetu imovinu naveli su da je zlostavljanje na radu trajalo šest meseci, od septembra 2012. do marta ove godine, od kada je na mestu direktorke Biljana Pavlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track