Galetin: Cena našeg kukuruza niska zbog lošeg kvaliteta
Foto: Beta

Najjeftiniji u Evropi

Galetin: Cena našeg kukuruza niska zbog lošeg kvaliteta

Društvo -
Kukuruz ovogodišnjeg roda nema znakove oboljenja aflatoksinom, a sada je najbitnije da se skladišta dobro očiste da se novi rod ne zarazi

BEOGRAD - Zbog suše se očekuje da prosečan rod kukuruza ove godine bude od 5,5 do šest miliona tona, a razlog niske cene te žitarice su loš kvalitet i nelikvidno tržište, rekao je direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

On je pojasnio da će rod biti manji od očekivanog jer nije bilo dovoljno kiše, ali da će prinos ipak biti 50 odsto veći nego prošle godine, kada je iznosio oko 3,5 miliona tona.

On je ocenio i da je kukuruz u Srbiji najjeftiniji u regionu i u Evropi, i da je razlog tome loš kvalitet i nelikvidno tržište.

"Cena je bila i ispod 13 dinara po kilogramu i mislim da je to najniži nivo i da ispod toga ne bi trebalo da ide", rekao je Galetin i dodao da se pad cene kukurza beleži i na svetskim berzama, i to 30 do 40 odsto.

On je ocenio da kukuruz ovogodišnjeg roda nema znakove oboljenja aflatoksinom i naglasio da je sada najbitnije da se skladišta dobro očiste i da se ukoloni sav kukuruz iz prošle godine.

Prema rečima Galetina, ako se pokaže da je kukuruz kvalitetan i zdrav, izvoz će se povećati. Govoreći o pšenici, on je rekao da je rod pšenice dobar, ali da je cena niska i da je logično da su poljoprivrednici nezadovoljni.

Problem je što je, kako navodi, tržište pšenice prebukirano i trenutno je stalo, a razlog tome je nemogućnost izvoza zbog niskog vodostaja Dunava i ograničenje uvoza u Makedoniju, koje je još na snazi.Ukoliko se bar jedan od toh problema reši, tržište će se prema rečima Galetina stabilizovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track