POTVRĐENO: Odluka lekara ubila bebu u Narodnom frontu!

Objavljen izveštaj kontrole

POTVRĐENO: Odluka lekara ubila bebu u Narodnom frontu!

Društvo -
Završavanje trudnoće 28. jula moglo je dovesti do rađanja dece slabije kondicije, ali ipak žive. Plod je umro usled nedostatka kiseonika, piše u izveštaju spoljnih stručnjaka

BEOGRAD - Potvrda!U izveštaju spoljnih stručnjaka koji su obavili kontrolu u GAK "Narodni front" piše da je beba Branislave Branković umrla 29. jula usled greške lekara koji je dan ranije odbio da je porodi!

Nije ponovila pregledOvaj rezultat se poklapa sa izveštajem Unutrašnje kontrole porodilišta, koja je takođe utvrdila propuste u lekarskom postupku od nedelje 28. jula. Tada se, da podsetimo, pacijentkinja, koja je imala blizanačku trudnoću, sa bolovima u stomaku javila dežurnoj doktorki Zagorki Milovanović, koja je, prema tvrdnjama roditelja, odbila da je porodi jer je carski rez zakazan za dan kasnije.

- Oba ploda su do 28. jula 2013. u sedam sati bila u dobroj kondiciji, te je završavanje trudnoće u toku tog dana moglo dovesti do rađanja dece slabije kondicije, ali ipak žive. Potvrđeno je da je plod umro od hipoksije, nedostatka kiseonika, i jasno je da su CTG zapisi od 28. jula 2013. morali pobuditi sumnju na ugroženost ploda.

Ordinirajući lekar dr Zagorka Milovanović je morala, ako već nije prepoznala nastupajuću hipoksiju ploda na osnovu CTG zapisa, insistirati na njegovom ponavljanju jer su oba zapisa tog dana bila daleko od idealnog - piše u izveštaju stručne komisije koju čine profesori Kliničkog centra Vojvodine i Kliničkog centra Srbije, a prenosi B92.

Nemar

Oni se pozivaju na obdukcioni nalaz br. 1525 od 7. 8. 2013, u kojem se navodi da je plod umro zbog nedostatka kiseonika, a da je taj smrtni ishod mogao biti predupređen da je carski rez obavljen dan ranije.Ministarstvo zdravlja je ovaj izveštaj spoljnog stručnog nadzora prekjuče prosledilo upravi GAK "Narodni front", kojoj je ostao još dan da uloži žalbu.

Dušan StanojevićNije greška, nego sepsa

Direktor GAK "Narodni front" Dušan Stanojević juče po podne nije odgovarao na naše pozive, pa nismo mogli da čujemo njegov komentar na objavljenje informacije iz izveštaja. Ranije tokom dana Stanojević je za Kurir rekao da beba porodice Branković nije umrla greškom lekara.- Nije tačno da je utvrđeno da je beba umrla greškom lekara. Umrla je od sepse - rekao je Stanojević.(S. T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track