MONSTRUMI MEĐU NAMA: Drogiraju decu prosjake da bi zaradili!

Zašto mališani na ulici gotovo uvek spavaju

MONSTRUMI MEĐU NAMA: Drogiraju decu prosjake da bi zaradili!

Društvo -
Kriminalne grupe koje kontrolišu prosjake najmlađima daju narkotike i alkohol da bi u takvom stanju kod prolaznika izazvali samilost

BEOGRAD - Gde će im duša!Na beogradskim ulicama sve je više dece prosjaka. Uglavnom ćete ih videti kako spavaju u majčinom naručju ili sami na kartonima. Da li ste se ikad zapitali zašto nisu budna?Heroin i votkaU Bosni i Hercegovini nedavno je otkriveno da se veliki broj dece s ulice drogira kako bi u takvom stanju svesti kod prolaznika stvorili dodatnu samilost, a samim tim obezbedili veću zaradu kriminalnim grupama koje ih kontrolišu.Kako ističe Kurirov izvor iz NVO koji je upoznat sa ovom situacijom, to se u poslednje vreme primenjuje na teritoriji Srbije, BiH, Makedonije, Rumunije...- Koliko ste često videli mladu osobu koja prosi, koja jedva da ima 14 godina, a u rukama već nosi malu bebu? Na terenu smo se sa ovim susreli na gradskim trgovima, u prolazima... Zatičemo ih i u zimsko i u letnje doba. Zapušteni su, prljavi, gladni i žedni, ali ništa od toga nije tako strašno kao činjenica da su oni najmlađi, bebe, pod uticajem psihoaktivnih supstanci, uglavnom heroina i alkohola, najčešće votke - kaže naš sagovornik, koji za ovakvu situaciju optužuje organizovane kriminalne grupe koje operišu u većim gradovima, u kojima je smešten najveći broj prosjaka.Oduzeti 80 odsto deceKako dodaje, država povodom ovoga ne može ništa da uradi jer bi se njeno delovanje shvatilo kao diskriminacija romske populacije.- Imali bi situaciju da centri za socijalni rad, u saradnji s tužilaštvom i policijom, od roditelja moraju da oduzmu oko 80 odsto dece koja su primorana na prosjačenje. Postavlja se i pitanje gde bi s njima kad se zna da su svi smeštajni kapaciteti u prihvatilištima zauzeti - objašnjava on i dodaje da je problem to što potpunu socijalnu pomoć mogu da ostvare samo oni koji imaju uredno prijavljenu adresu stanovanja i evidenciju na Birou za nezaposlene.Do zaključenja broja odgovor od MUP na ovu temu nismo dobili.

Jovan Damjanović
Jovan Damjanović

To su prosjaci iz rumunije!Jovan Damjanović, predsednik svetske romske organizacije Romanipen, kaže da je u razgovoru s prosjacima saznao da nisu iz Srbije.- To su rumunski Romi, koji su kod nas došli jer smo mi osetljiviji narod, a i ekonomska situacija u zemlji je bolja od one u Rumuniji. Ta deca u naručju prosjakinja spavaju od umora, sunca i nehigijene, a ne zato što su drogirana ili pijana - kaže Damjanović za Kurir.

Počinju s lepkom i marihuanomZoran Musterović, psiholog sa iskustvom u socijalnom radu, kaže da osobe koje decu primoravaju na rad uglavnom koriste bebe da bi izazvali emocije.- Mnogi od njih su i pod uticajem lepka i marihuane, a to izaziva njihov neadekvatan psihofizički razvoj - navodi on, dok njegov kolega, pedagog Jovan Ratković, dodaje da se u svojoj praksi susreo s roditeljima koji su prijavljeni Centru za socijalni rad jer su im deca poginula tražeći milostinju na prometnim raskrsnicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track