Đukić-Dejanović: Usvojen pravilnik o transplantaciji

Organe čeka i petoro dece

Đukić-Dejanović: Usvojen pravilnik o transplantaciji

Društvo -
Ako bude bolje finansijske discipline i pravilne distribucije novca, moći ćemo da pokrijemo sve što smo pravilnikom predvideli, a to znači da sve osobe budu na listama, kaže ministarka

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je pravilnik Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja kojim je predviđeno proširenje prava osiguranika na lečenje u inostranstvu, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

"Ako bude bolje finansijske discipline i pravilne distribucije finansijskih sredstava, moći ćemo da pokrijemo sve što smo pravilnikom predvideli, a to znači da sve osobe, to u ovom trenutku jeste petoro dece i značajan broj odraslih, budu na listama i da dobijaju sve što im terapijski treba za donatorstvo dok se ne nađe adekvatan organ", rekla je Đukić-Dejanović.

Ona je objasnila da u Srbiji, kada je reč o transplantaciji organa odraslih ljudi, postoje uslovi da domaći kardiohirurzi sa drugim stručnjacima i uz pomoć kolega iz inostranstva presađivanja obavljaju u zemlji.

"Kada su u pitanju deca, nemamo finansija niti je finansijski opravdano investirati kod nas u ovom momentu u pravljenje operativnih programa u Srbiji, nego ćemo se orijentisati ka Univerzitetskoj klinici u Beču i drugim centrima", objasnila je Đukić-Dejanović.

Juče usvojeni pravilnik će, kako je istakla, omogućiti da transplantacije, koje su prema njenim rečima, u prošlosti izvođene "pomalo anarhično, pojedinačno i ne baš sasvim u skladu sa zakonom o zaštiti od diskriminacije", u budućnosti budu sistemski uređene a da svi pacijenti imaju jednak tretman.

"Nema starosne granice, jer to bi značilo da kršimo etičko pravilo i zakon o zaštiti od diskriminacije. Svi oni koji imaju potrebe da se leče na način da im je transplantacija jedini lek, odnosno jedini put da održe svoj život biće u istoj poziciji. Kada su u pitanju deca, tu je najveći problem donatorstvo", objasnila je Đukić-Dejanović.

Ministarka zdravlja je dodala da će srpski zdravstveni sistem dobiti registar onih kojima je transplantacija potrebna, ali i da će morati da se uloži više truda da Srbija da bude interesantnija za projekat "Eurotransplant".

"Moraćemo mnogo da radimo i na podizanju svesti naših građana o takozvanoj prećutanoj saglasnosti za donatorstvo i stvaranju uslova da zakonodavno to rešimo na korektan način, kako samo osobe koje ne žele da daju organe u slučaju smrti ne bi bili prećutni davaoci sopstvenih organa", rekla je Dejanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track