DOSLEDNA: Jovanka ćutala i trpela bedu jer je država u krizi
Foto: Damir Dervišagić

Udovica Josipa Broza Tita

DOSLEDNA: Jovanka ćutala i trpela bedu jer je država u krizi

Društvo -
Najpoznatija udovica na prostoru bivše SFRJ je od raskošnog života, putovanja i prijema na svetskim dvorovima dočekala da u poznoj starosti živi u kući od 750 kvadrata

BEOGRAD - Najpoznatija udovica na prostoru bivše SFRJ Jovanka Broz je od raskošnog života, putovanja i prijema na svetskim dvorovima dočekala da u poznoj starosti živi u kući od 750 kvadrata u kojoj, kako i sama kaže, kad je kiša samo jedan ćošak ne prokišnjava.Ko je poznaje kaže da se nikada nije žalila ni da je bolesna ni da ima bilo koji problem, niti je bilo koga želela da opterećuje takvim stvarima. U posetu su joj najčešće dolazili sestra i sestrići, donosili joj namirnice i sve što joj je potrebno, a hranu je pripremala sama.

Njena dobra prijateljica Slobodanka Hinić (88) priča za “Blic” da Jovanku poznaje decenijama. Godinama se nisu videle, ali su se čule telefonom prilično često, ponekad, kaže Hinić, i po dva puta dnevno.

"Najviše smo pričale o porodici, gde je ko, kako je, šta rade i, naravno, o zdravlju. Pričam joj kako često pripremam neka lička jela, jer smo obe iz tog kraja, a ona bi mi onda rekla "što bi bilo dobro da sad zajedno ručamo“, priča Hinićeva.

Kako kaže, Jovanka Broz bi joj uvek govorila da je dobro, a obe su bile ponosne na to što ih mozak još služi. Poslednji put su se čule pre petnaestak dana, kada joj se, kako kaže, učinilo po glasu da nije najbolje. Međutim, Jovanka joj je odgovorila da je sve u redu.

"Živela je tamo sama, neobezbeđena, ali se ni na to nije žalila. Ja sam joj čak i rekla da izađe malo u medije, da nije u redu da živi tako i u takvim uslovima, ali ona je govorila “zemlja je u teškom stanju, još ja treba da dolivam ulje na vratu” - ispričala nam je Hinićeva.

I Žarko Jokanović, autor feljtona o Jovanki Broz kaže da je živela u kući koja je u stanju raspadanja.

"Sedmoro vrata je izvaljeno iz štokova, instalacije su dotrajale, grejanje radi samo u delu kuće, a pre toga osam godina uopšte nije ni imala grejanje. Kuću niko nije želeo da popravi, a navodno se i novac sve ove godine izdvajao za njeno održavanje", priča Jokanović.

Sa Jovankom se poslednji put čuo 14. avgusta.

"Nikakvu bolest nije pomenula i rekla je da je dobro. Normalno smo razgovarali, nisam stekao utisak da joj nešto fali", priča Jokanović.

Ministar Rasim Lajić kaže da je poslednjih nekoliko meseci hteo da dođe u posetu Jovanki, ali da je ona svaki put govorila kako ima nešto sređuje po kući i da će se javiti. Vila u beogradskom naselju Dedinje u kojoj živi Jovanka Broz pripada državi, i o njoj se brine Uprava za zajedničke poslove državnih organa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja