BELI MANTILI: Tražili posao u Srbiji, a dobili u Nemačkoj

94 srpska zdravstvena radnika pakuje kofere

BELI MANTILI: Tražili posao u Srbiji, a dobili u Nemačkoj

Društvo -
Uskoro za Nemačku kreće 94 medicinskih sestara i tehničara koji su posao dobili zahvaljujući sporazumu službi zapošljavanja dve zemlje

BEOGRAD - Kada sam video oglas Nacionalne službe za zapošljavanje nisam imao nikakve dilemu da li treba da se prijavim za posao medicinskog tehničara u Nemačkoj, jer većina mojih vršnjaka bezuspešno pokušava da pronađe posao u našoj zemlji. Nemam vremena za gubljenje, ni iluziju da će se ovde stvari promeniti na bolje, dobro govorim nemački, imam podršku roditelja i uveren sam da ću se dobro snaći u Nemačkoj, priča medicinski tehničar Jakša Pudar (21), koji već tri godine traga za poslom u struci, ali ne može da ga nađe.

On je jedan od 94 srpskih zdravstvenih radnika koji će zahvaljujući sporazumu između Nacionalne službe za zapošljavanje i Nemačke savezne agencije za rad dobiti posao u ovoj državi zapadne Evrope. Sporazum o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih zdravstvenih radnika u Nemačkoj potpisan je u januaru ove godine, do početka marta na konkurs se prijavilo 1.100 osoba, a nakon obavljenih razgovora sa 203 prijavljenih, izabrano je 94 kandidata.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje ističu da je jedan od ključnih kriterijuma za izbor kandidata bio i znanje nemačkog jezika zbog čega veliki broj osoba nije ušao u uži izbor, a prva grupa medicinskih sestara i tehničara uskoro pakuje kofere za ovu zemlju zapadne Evrope.

Kofere za Nemačku polako pakuje i medicinska sestra Tanja Trajković (34), čija porodica gotovo ceo vek živi u Frankfurtu i kojoj je dobro znanje nemačkog jezika veoma pomoglo da među prvima bude izabrana na ovom konkursu. Ona kaže da zbog sticaja nekih životnih okolnosti nije radila u svojoj struci i dodaje da jedva čeka da obuče beli mantil.

U prvoj grupi medicinskih radnika koji će krenuti u Nemačku nalazi se i Marijana Locki (34), koja je nekoliko godina radila kao prodavačica u jednom velikom trgovinskom lancu i onda odlučila da se prekvalifikuje i upiše srednju medicinsku školu u Pančevu, nadajući se da će joj ta diploma otvoriti neka druga „vrata” u životu. Nakon toga je godinama bezuspešno pokušavala da pronađe posao u zdravstvenom sektoru i kada je pre nekoliko meseci videla javni poziv Nacionalne službe za zapošljavanje, pomislila je da je sudbina konačno promešala karte u njenu korist. I nije pogrešila.

„Moja porodica je sudbinski vezana za Nemačku – moja svekrva je pre 30 godina preko istog programa otišla da radi u ovu zemlju kao medicinska sestra i ja se nadam da će se i moja porodica uskoro preseliti u Nemačku. Već sam razgovarala sa budućim poslodavcem u Frankfurtu, a selidbu planiram početkom oktobra”, priča Marijana Locki.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje ističu da će početna plata medicinskih tehničara iz Srbije u Nemačkoj iznositi oko 1.900 evra bruto – do priznavanja diplome za zdravstvenog radnika. Medicinski tehničari biće angažovani u bolnicama i domovima za stara lica na mestu asistenta za zdravstvenu negu do priznavanja diplome u Nemačkoj, a nakon nostrifikacije diplome radni odnos se može zasnovati i na neodređeno vreme na poziciji zdravstvenog radnika. Zaposleni će imati mogućnost da nakon određenog perioda, u skladu sa Zakonom o boravku stranaca u SR Nemačkoj, podnesu zahtev za dobijanje stalne boravišne dozvole. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje ističu da se na birou trenutno nalazi 11.310 medicinskih sestara i tehničara i podsećaju da je trenutno aktuelan novi poziv za zapošljavanje zdravstvenih radnika u Nemačkoj, koji je otvoren do 30 avgusta. Novi poziv daje mogućnost da se prijave i osobe koje se ne nalaze na evidenciji ove službe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track