NEMA DOGOVORA: Traži se rešenje za poljoprivrednike!
Foto: Tanjug

Protest

NEMA DOGOVORA: Traži se rešenje za poljoprivrednike!

Društvo -
Ratari nakon sastanka sa Ljajićem ocenili su da nisu zadovoljni otkupnom cenom suncokreta koju nudi otkupljivači

BEOGRAD - Nezadovoljni ratari iz Južnog Banata i Srema sastali su se sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Rasimom Ljajićem, a nakon sastanka ocenili su da nisu zadovoljni otkupnom cenom suncokreta koju nudi otkupljivači i da resorno ministarstvo traži rešenje kako da im pomogne.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni rezultatima današnjeg sastanka sa Ljajićem, izjavio je član Upravnog odbora asocijacije "Banatski paori" Miroslav Grubanov, i najavio je da će oni kasnije tokom dana razmotriti načine na koje će protesti biti nastavljeni.

Grubanov je novinarima, nakon završetka sastanka sa Ljajićem, rekao da je Ministarstvo trgovine, u konaktu sa uljarima i otkupljivačima, došlo do saznanja da poljoprivrednicima za suncokret ne mogu ponuditi veću cenu od 24 dinara po kilogramu.

To je, kako je napomenuo, više od 50 odsto manje od prošlogodišnje otkupne cene. Predsednik Udruženja poljoprivrednika Opštine Zrenjanin Ognjen Rackov izjavio je da Ministarstvo trgovine traži mogućnosti da pomogne poljoprivrednicima, i dodao da je njihov zahtev da cena sunocokreta bude 40 dinara plus PDV, jer niža cena dovodi u pitanje egzistenciju, novu proizvodnju i plaćanje dugova iz prethodne sezone. Rackov je rekao da im je ponuđeno da drže robu u silosima dva do tri meseca dok ne bude veća cena, a da su poljoprirvednici tražili i da robne rezerve otkupe suncokret, a ne ulje od prozivođača. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici očekuju da ih u ponedeljak primi prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Delegacija nezadovoljih ratara Južnog Banata i Srema predala je juče pet zahteva na pisarnici Vlade Srbije, a glavni zahtev je da otkupna cena sunocokreta bude 45 dinara po kilogramu. Ratari koji već treći dan protestuju, traže i da država otkupi dodatne količine pšenice, kao i da na vreme interveniše na tržištu ovogodišnjeg roda kukuruza.

Učesnici protesta su trenutno locirani u Pančevu, gde su juče i danas u jednom periodu blokirali saobraćaj na novom putu Beograd - Pančevo i deonicu od Pančeva ka Jabuci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track