TEROR U ŠKOLI: Milutina su tukli i hteli da ga bace kroz prozor!
Foto: Dado Đilas

Mladića maltretirali drugi učenici, pa sad birokrate

TEROR U ŠKOLI: Milutina su tukli i hteli da ga bace kroz prozor!

Društvo -
Milutin Stanojević dvaput doživeo povredu kuka zbog prebijanja, pa ga je majka ispisala iz škole i sad zbog zavrzlama ne može da ga upiše u drugu obrazovnu ustanovu

BEOGRAD - Dete su mi tukli jer je Rom.Milutin Stanojević (17) morao je da se ispiše iz Srednje zanatske škole u Beogradu zato što su ga đaci brutalno maltretirali svakog dana, tvrdi njegova majka Biljana, i dodaje da zbog birokratskih zavrzlama sina više ne može da vrati ni u jednu drugu školu, iako bi to želela.Stalni strah- Očajna sam. Dete su mi strašno maltretirali u školi. Mislim da je glavni uzrok to što smo Romi. Jedan dan su čak hteli da ga izbace kroz prozor sa drugog sprata škole! Zamislite. Trpeo je teror svakog dana. Na kraju ga je toliko mučio strah od odlaska u školu da sam ga prošle godine ispisala. Taj moj postupak bio je jedini izlaz, a ispalo je da neću da školujem dete i da sam odbila da sarađujem, što uopšte nije tačno. Samo sam zaštitila sina od strašnog nasilja koje je svakodnevno trpeo. Ja želim da Milutin nastavi školovanje, ali u normalnim uslovima, bez strepnje da će ga neko povrediti - priča za Kurir uplašena Biljana.Ona kaže da joj je sin svakog dana dolazio kući istraumiran, a da je dva puta imao teže povrede kuka zbog prebijanja.Iako je procenjeno da je Milutin graničnih intelektualnih sposobnosti, uspevao je da završi sve školske obaveze.- Milutina sam htela da odškolujem da bi sutra mogao da se zaposli. Vaspitavam ga, učim ga da radi i bude pošten i dobar čovek, da bi mogao da živi od svog rada, ali stvorio se problem i sada ne mogu da uspem u tome - kaže Biljana.PrijaveOna je podnela prijavu Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, nakon čega su angažovani prosvetna inspekcija, koja je potvrdila postojanje vršnjačkog nasilja u školi, i Gradski centar za socijalni rad. Specijalni pedagog koji je vodio predmet u izveštaju je napisao da je Milutin zbog nasilja razvio strah od odlaska u školu, s molbom da mu se zbog toga opravdaju izostanci, kao i da su dečakovi roditelji skromnih intelektualnih kapaciteta, ali vrlo brižni i puni topline.Prosvetna inspekcija naložila je školi da sprovede odgovarajuće mere, ali navodi se da je to bilo onemogućeno jer je Milutin izostajao sa časova, nakon čega je ispisan, pre nego što su mere donete. Kurir je poslao pitanja Centru za socijalni rad, gde je potvrđeno da je bilo vršnjačkog nasilja, ali da o tome ne mogu da daju više informacija zbog poverljivosti podataka.

Đačka knjižica... Milutin je vredan đak
Đačka knjižica... Milutin je vredan đak

Udara ga i dedaPorodica Stanojević živi u veoma teškim uslovima i prima socijalnu pomoć, a na sve to, maloletna deca trpe nasilje i u kući.- U malom stanu od 29 kvadrata živimo muž, ja, dvoje dece i svekar, s kojim imamo velikih problema jer se opija. On je više puta nasrtao na moju decu. Milutina je jedno veče bez razloga udario po licu, a mlađeg Vojislava je vukao po podu. Mene je strašno vređao. Svi u kući strepimo od njega, zbog čega sam morala da podnesem prijavu MUP - kaže Biljana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track