Jovanović: Učiniću sve da vratim ugled našem školstvu
Foto: Nemanja Pančić

Kandidat za ministra prosvete

Jovanović: Učiniću sve da vratim ugled našem školstvu

Društvo -
Ministarstvo prosvete je jedan od najosetljivijih resora, jer od njega zavisi naša budućnost. Mora mnogo brže da se radi, da se ide ispred, a ne za događajima, kaže Tomislav Jovanović

BEOGRAD - Kandidat za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je da je za unapređenje obrazovanja u Srbiji potrebno mnogo brže da se radi, da se ide ispred, a ne za događajima.

"Ako samo gasimo požar, ništa nećemo uraditi. Ministarstvo prosvete je jedan od najosetljivijih resora, jer od njega zavisi naša budućnost. Spreman sam da se uhvatim u koštac sa problemima i učiniću sve da našem školstvu, koje ima dugu tradiciju, vratimo ugled", poručio je Jovanović.

Najavljujući sistemske promene, Jovanović je istakao da se moraju iskoristiti unutrašnje rezerve, da se izvrši drugačija raspodela unutar obrazovnog sistema da ne bude viška zaposlenih.

"S jedne strane se govori o višku, a sa druge imamo veliki broj nepismenih. Tu očito nije nešto dobro", rekao je Jovanović.

Sistemske promene, objasnio je Jovanović, podrazumevaju da se stvore uslovi za takmičenje, obrazovanje ne sme da uđe u uravnilovku, već da se nagrade oni koji su dobri i koji odu napred, ali da se stimulišu i oni koji zaostaju.

Sistem mora da bude jedinstven. Ako smo prihvatili bolonjski proces u visokom obrazovanju, ne smemo ga primenjivati ad hok, i po sopstvenom tumačenju, već ga moramo jedinstveno sprovoditi.

Govoreći o prvim potezima, Jovanović je rekao i da je važno da se povežemo sa inostranstvom, da se stupi u kontakt sa našim studentima koji su završili školu, a van zemlje su angažovani u struci ili nauci.

Drugi segment je povezivanje sa najpoznatijim i naučnim i obrazovnim institucijama u svetu i sklapanje ugovora o razmeni đaka, studenata, nastavnika i naučnika.

"Treba da privučemo strane studente da ovde nastav studije ili da se uključe u naučnoistraživačke projekte", rekao je Jovanović koji bi trebalo da danas položi zakletvu u Skupštini Srbije.

On je naveo i da želi da razgovara sa sindikatima, ali da hoće da čuje i njihove predloge, kakva rešenja nude.

Jovanović je pozdravio što se Univerzitet u Beogradu našao među 400 najboljih u svetu, i naglasio da treba da idemo dalje, i da u narednom rangiranju bude među prvih 300 visokoškolskih svetskih ustanova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track