Evo gde uče naši, a gde finski osnovci

I kako posle da zainteresujemo našu decu da uče

Evo gde uče naši, a gde finski osnovci

Društvo -
Dok đaci u Finskoj i Južnoj Koreji na raspolaganju imaju LED ekrane i laptopove, naši učenici dane provode u učionicama u kojima se baš ništa nije promenilo poslednjih 30 godina

BEOGRAD - Zaostajemo u svakom pogledu.Za oko 860.000 osnovaca i srednjoškolaca u Srbiji juče je počela školska godina. Ovog puta bez štrajka prosvetnih radnika, koji mogu da odahnu, sudeći po izjavama predstavnika resornog ministarstva da otpuštanja u prosveti neće biti.Ipak, kad se uporede uslovi u kojima uče deca kod nas i u Finskoj i Južnoj Koreji, jasno je u kolikom su zaostatku naši đaci i da baš i nemaju mnogo razloga za radost. Na prvoj fotografiji možete videti kako izgleda učionica u Srbiji u 2013. godini (nije se mnogo promenila od osamdesetih godina prošlog veka). U mnogim školama deca koriste table i klupe koje su upotrebljavali njihovi roditelji. Na drugoj fotografiji prikazano je kako izgleda učionica u Finskoj, a na trećoj je učionica u Južnoj Koreji.I dok su našim đacima na raspolaganju stara tabla, kreda i sunđer, njihovi vršnjaci u Finskoj uče pomoću projektora, LED ekrana i laptopova. Slična situacija je i u Južnoj Koreji, gde su učionice takve da deca nemaju želju da ih napuste.(D. T.)

Finska
Finska

Južna Koreja
Južna Koreja

Odeljenja sa po 15 učenikaU klupe će sesti oko 71.000 prvaka, a i ove godine đaci od 1. do 4. razreda osnovne škole koriste besplatne udžbenike, za šta je, prema rečima pomoćnika ministra prosvete Zorana Kostića, država izdvojila oko 700.000.000 dinara. Kostić je naveo da će verovatno biti dozvoljeno formiranje odeljenja s manje od 15 učenika, pogotovu u trogodišnjim školama, koje su zbog propusta na maloj maturi ostale poluprazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track