Slušaj vest

Kugla sladoleda, mnogima omiljena letnja poslastica, postala je luksuz, pa tako u većim gradovima, poput Beograda ili Novog Sada, a i posećenijim turističkim mestima košta i do 260 dinara, što je više od, na primer, dva litra mleka!

Ako bi četvoročlana porodica rešila da se zasladi i počasti sa samo po dve kugle, to bi koštalo i preko 2.000 dinara!

sladoled-u-casi.jpg
Foto: Privatna Arhiva

Kugla sladoleda, s druge strane, po Srbiji se može naći i za 40 dinara ili koji dinar više, poput poslastičarnica u Pirotu, pa do 100 dinara u Odžaku. Raspitali smo se zbog čega se cene sladoleda toliko razlikuju i zašto ponegde košta kao da je od suvog zlata.

Prodavac u jednoj poslastičarnici u Bačkom Petrovom Selu nam kaže da u tom mestu ne bi ni moglo biti skuplje od 100 dinara, jer ljudi ne bi kupovali. I sa tom cenom - isplati se.

- U sladoled stavljamo jaja, mleko, šećer i, naravno, pastu za sladoled. Pasta je zapravo osnovna smesa i ona je najskuplji sastojak. Košta od 1.000 do 4.500 dinara po kilogramu, pa i više. Za tri kilograma sladoleda stavlja se od 50 do 150 grama paste, u zavisnosti koja je u pitanju - objašnjava ističući da ne veruje da je sladoled u Beogradu kvalitetniji od njihovog da bi bio toliko skuplji.

shutterstock-108636422.jpg
Foto: Shutterstock

I u Subotici je kugla sladoleda oko 100 dinara.

- Većina sladoleda se pravi od pasta koje se u mašini mešaju s bazom, u kojoj je uglavnom mleko. Te paste se nabavljaju na veliko od dobavljača koji često trguju sa italijanskim firmama. One mogu biti boljeg ili lošijeg kvaliteta. I sami odmah možete videti po boji - ako je boja sladoleda jaka, kao, na primer, jasno zelena poput jabuke, onda ona nije najboljeg kvaliteta, odnosno ima više veštačkih nego prirodnih sirovina - objašnjava Bojana, poslastičarka iz Subotice.

Od svake paste se može dobiti i različita količina sladoleda, kaže. Od kvaliteta i količine paste često zavisi i cena.

Sladoled
Sladoled Foto: Shutterstock

- Neko stavlja više paste, neko manje, odnosno, neko dodaje više, a neko manje mleka ili vode. Nije to fiksno određeno - kaže i dodaje da ne zna zašto su cene toliko visoke na pojedinim mestima, kao i da joj, čak i ako se uzmu u obzir veća cena zakupa i slično, ne deluju ekonomski opravdane.

Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" rekao nam je da na cenu zanatskog sladoleda najviše utiče lokacija objekta u kojem se prodaje.

277447.00-41-13-05.still003.jpg
Foto: Kurir Televizija

- U centru Beograda su, naravno, skuplje kirije nego u nekim drugim mestima, a treba platiti i radnika. Sladoled je i proizvod prilično sezonskog karaktera, pa se onda možda i gleda da se u toj sezoni što više zaradi. Druge ekonomske logike nema, jer sastojci od kojih se pravi sladoled nisu znatno poskupeli.

Ono što je netransparentno, a što, takođe, utiče na cenu sladoleda jeste i gramaža kugle. Negde se jedva zahvati, a negde se sipa kao lopatom, ističe.

shutterstock-1064421974.jpg
Sladoled Foto: Shutterstock

- Svakako se razlikuje i kvalitet sladoleda, ali to i dalje nije objašnjenje što su neki toliko skupi. Pre mesec dana sam bio u Velikoj Plani i jeo fenomenalan sladoled, a kugla je bila 100 dinara. Sličnih situacija ima i u Pirotu i Nišu, gde su cene i više nego duplo manje nego u Beogradu - zaključuje on.

Duško Damnjanović: I industrijski sladoledi na štapiću skupi

Duško Damnjanović, izvršni direktor kompanije "IceCom", koja se bavi uvozom i distribucijom sirovina i opreme za proizvodnju sladoleda, kaže za Kurir da je od korone jako veliki pritisak na to tržište. Cene sirovina su skočile, a i cene radne snage, zakupa lokala po Beogradu, zakupa poslovnog prostora u tržnim centrima, marketinških aktivnosti...

- Kada je u pitanju zanatski sladoled, često se ne sipa jedna kugla, već špatula, a to je 70 grama, dok s druge strane, imate industrijske sladolede, recimo na štapiću, koji su teški osamdesetak grama, a koštaju 230 dinara. Oni koji prodaju zanatske sladolede i dalje koristi kvalitetne sirovine, moraju da plate radnu snagu, da otplate kredite, pa i da nešto zarade da bi se širili. Oprema za sladolede je jako skupa i za početak proizvodnje neophodno je oko 80.000 evra.