RADO SRBI IDU U VOJNIKE: Šest puta više prijavljenih za služenje vojnog roka
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ministar odbrane Nebojša Rodić

RADO SRBI IDU U VOJNIKE: Šest puta više prijavljenih za služenje vojnog roka

Društvo -
U septembarskom roku za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavilo skoro šest puta više kandidata čak 3.295 za planiranih 560 mesta, dok je nedavno za Vojnu akademiju konkurisalo nešto više od pet kandidata na jedno mesto

BEOGRAD - Najveći izazov u bezbednosnom smislu ostaje Kosovo i Metohija i mogući događaji na toj teritoriji, koji bi ugrozili srpsko stanovništvo, izjavio je ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić, ističući da bezbednosni rizici postoje i na jugu Srbije, odakle bi mogli da se prenesu i na teritoriju centralne Srbije.

Intenzivno sarađujemo sa svim subjektima koji utiču na očuvanje bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije, i zbog diplomatskih aktivnosti i redovne saradnje sa Kforom, verujemo da do neželjenih scenarija neće doći, izjavio je Rodić.

Sve ljude na toj teritoriji spaja zajednička budućnost. Imamo dovoljno iskustva u patnjama, vreme je da se odgovorno ponašamo i da u stabilnim uslovima mislimo o dobru, naglasio je Rodić.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije uživa najveće poverenje građana i posebno mladih ljudi koji u sve većem broju svoju budućnost vezuju za sistem odbrane.

Najnoviji podatak je da se u septembarskom roku za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavilo skoro šest puta više kandidata nego što je planom bilo predviđeno, čak 3.295 kandidata prijavilo se na planiranih 560 mesta. Nedavno je za upis u Vojnu akademiju konkurisalo nešto više od pet kandidata na jedno mesto, naveo je Rodić.

Govoreći o zadacima i prioritetima Ministarstva, Rodić je je ukazao da je važno Vojsci Srbije omogućiti izvršenje zadataka i unapređenje sposobnosti.

Tu mislim na dalje opremanje savremenim naoružanjem i opremom i na naše učešće u mirovnim operacijama koje ostaje opredeljenje i za ubuduće, naveo je ministar odbrane, najavljujućida će se ministarstvo posebno pripremati da zadovolji sve zahteve u okviru procesa evropskih integracija.

U vrhu prioriteta je, svakako, i briga o ljudima u sistemu odbrane, rekao je Rodić.

Reforma sistema odbrane izuzetno je složen proces u kojem je mnogo učinjeno i ti rezultati ne mogu biti ugroženi, ocenio je Rodić i dodao da se može govoriti o usporavanju nekih procesa zbog ukupnih teškoća u društvu, ali da to sigurno neće narušiti odbrambenu sposobnost države ni vitalne funkcije sistema odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja