DONACIJA SAD: Predstavljen novi laserski sitem gađanja MILES
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Snaga za sprovođenje mirovnih misija

DONACIJA SAD: Predstavljen novi laserski sitem gađanja MILES

Društvo -
Podsetivši da se na uvođenju MILES sistema u Vojsci Srbije radi od 2011. godine, Rodić je rekao da je oprema koja je donacija američke vlade stigla 9. septembra i već danas je stavljena u fuknciju
1 / 13 Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

BUJANOVAC - Ministar odbrane Nebojša Rodić i američki ambasador Majkl Kirbi posetili su danas bazu "Jug" kod Bujanovca gde su prisustvovali prezentaciji višeštrukog integrisanog laserskog sistema gađanja (MILES), koji se koristi za obuku vojnika za učešće u mirovnim misijama širom sveta.

"Vojska Srbije na ovaj način postala je neotklonjivo respektovana snaga za sprovođenje mirovnih misija u svetu", rekao je ministar Rodić.

Podsetivši da se na uvođenju MILES sistema u Vojsci Srbije radi od 2011. godine, Rodić je rekao da je oprema koja je donacija američke vlade stigla 9. septembra i već danas je stavljena u fuknciju.

"Novac za finansiranje MILES sistema obezbedile su civilne strukture SAD i to američko Ministarstvo spoljnih poslova koje je, uz pomoć Pentagona, omogućilo da MILES stigne u Srbiju", rekao je Rodić.

On je najavio zajedničku vežbu VS sa vojnim formacijama iz susedstva, koje će biti održana naredne godine, pod nazivom " Platinum volf" 2014.Amarički ambasador Kirbi izrazio je zadovoljstvo što može da pomogne Srbiji na putu koji je izabrala, a to je put da pomogne miru u svetu, učešćem u mirovnim operacijama.

On je podsetio da je bivša Jugoslavija u mirovnim operacijama dala veliki doprinos miru u svetu.

Ambasador Kirbi je zahvalio pripadnicima Nacionalne garde Ohajo koja je, kako je rekao, učinila mnogo da baza "Jug" postigne ovako veliki napredak.Sistem koji je danas predstavljen vredan je 1,16 miliona dolara i dovoljan je za opremanje 120 vojnika.Sastoji se od laserskog sistema koji simulira stvarnu borbu, tako da omogućava analizu pogodaka strelaca pojedinaca.Svečanoj predaji sistema prisustvovali su i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković sa saradnicima i komandant Nacionalne garde Ohaja Debora Ešenhurst.Američki ambasador i ministar Rodić posetili su i obuku protiv improvizovanih eksplozivnih naprava koju u bazi "Jug" sada izvodi tim Evropske komande američke vojske.

http://www.youtube.com/watch?v=L9hDkkqYN28

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track