3 PUTA VIŠE: 300 evra poreza za stan od 60 kvadrata!
Foto: Kurir.

Tržišna cena osnov za obračun

3 PUTA VIŠE: 300 evra poreza za stan od 60 kvadrata!

Društvo -
Firme će izdvajati i više jer neće biti važno samo kakav objekat imaju, već, pre svega, gde se on nalazi

BEOGRAD - Ako se u zakon pretoče aktuelne ideje o poreskoj reformi, građani će naredne godine plaćati i tri puta veći namet na imovinu.

Firme će izdvajati i više. Jer više neće biti važno samo kakav objekat imaju, već, pre svega, gde se on nalazi.

Reforma poreza na imovinu je u početnoj fazi, ali nam je namera da svi oni koji poseduju vredne nekretine, za njih plaćaju i adekvatan porez. Naravno, pri izradi konačnog rešenja vodiće se računa o socijalnom položaju građana, pa će za jedan deo vlasnika stanova biti predviđene olakšice - tvrdi sagovornik u Vladi Srbije.

Prema sadašnjoj računici, za prosečan stan od 60 kvadrata u Srbiji porez će iznositi oko 300 evra. Osnov za obračun poreza biće isključivo tržišna cena stana. Ona se, inače, utvrđuje na osnovu najmanje tri prodaje. Ukoliko nije bilo prodaje na teritoriji gde se stan nalazi, koriste se podaci iz prvog sledećeg mesta.

Porez na imovinu i dalje bi ostao izvorni prihod opština i gradova. Međutim, plan je da se i republička administracija ozbiljnije uključi u rešavanje problema poreske nediscipline i utaja koje su vrlo česte kada je u pitanju naplata poreza na imovinu.

- Opštine i gradovi su do sada naplaćivali porez na imovinu na bazi poreske evidencije koju im dostavlja Poreska uprava. Prijava na listu poreskih obveznika je, inače, obaveza vlasnika nekretnina. Primetno je da je sve više onih koji imovinu ne prijavljuju, pa tako i ne plaćaju porez. Plan je da oni koji imovinu ne prijave, za to snose ozbiljne sankcije. Studija FREN-a pokazuje da se porez ne plaća na svaku petu kuću u Srbiji. Samo u Beogradu 30 odsto nepokretnosti van je domašaja poreznika.

Ako se usvoje ideje koje su trenutno aktuelne u Vladi, ozbiljne promene u pravilima pri plaćanju poreza na imovinu najviše će osetiti vlasnici firmi. Oni, po već usvojenim zakonima, od naredne godine neće plaćati naknadu za korišćenje gradsko građevinskog zemljišta. Međutim, računa se da će značajnije iznose morati da izdvajaju po osnovu poreza na imovinu. - Spremaju se rešenja po kojim vlasnici oronulih objekata na vrednom zemljištu porez plaćaju na bazi istinske cene. Puno je oronulih hala, baraka, poslovnih prostora na vrlo vrednom zemljištu. I poznato je da ih mnogi vlasnici i drže samo zato što znaju da imaju mogućnost da zarade bogatstvo prodajući objekat zbog zemljišta. To bi bila kombinacija cene objekta s tržišnom cenom zemljišta gde se objekat nalazi - tvrdi sagovornik iz Nemanjine 11.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track